Akkoord over sociaal plan Ausnutria, acties opgeschort

Meerdaagse stakingen resulteren in fors hogere ontslagvergoeding

De vakbonden (CNV en FNV) hebben donderdag 8 februari een akkoord bereikt met zuivelproducent Ausnutria over een sociaal plan. Daarmee zijn nieuwe acties voorlopig van de baan; eerst worden de leden geraadpleegd over het resultaat.

Werknemers van Ausnutria, producent van baby- en kindervoeding, hebben afgelopen weken meerdere keren gestaakt voor een beter sociaal plan. Bij het bedrijf verdwijnen komende tijd veel banen op de vestigingen in Leeuwarden, Kampen en Ommen (deze vestiging gaat zelfs helemaal dicht).

Acties hebben tot nieuw resultaat geleid

Rick Pellis, onderhandelaar CNV Vakmensen: ‘De acties van de afgelopen weken hebben ertoe geleid dat we opnieuw met Ausnutria in onderhandeling zijn gekomen. We hebben een mooi akkoord bereikt, dat we positief voorleggen aan onze leden. Het zwaarste onderwerp was de ontslagvergoeding. We zijn nu uitgekomen op 2,7 keer de wettelijke transitievergoeding. Bovendien geldt het sociaal plan 2 jaar, dus tot maart 2026. Dit brengt hopelijk ook wat rust in de organisatie.’

Edwin Martirosian, bestuurder FNV Voedingsindustrie: 'Werknemers waren solidair met elkaar en hebben samen gestaakt voor een goed sociaal plan. Er ligt nu een toereikend resultaat op tafel.'

Acties opgeschort

De vakbonden leggen het akkoord komende weken voor aan de leden. De acties zijn tot die tijd opgeschort.

Over de reorganisatie bij Ausnutria

Ausnutria bereidt een ingrijpende reorganisatie voor. In Leeuwarden verdwijnen zo'n 60 banen, werd vorig najaar al bekend. In januari kwam daar slecht nieuws bovenop: de vestiging in Ommen gaat dicht (69 banen) en ook in Kampen verdwijnen 22 banen.