Belastingvoordeel contributie

Download je contributiebrief

Jouw werkgever kan de door jou betaalde vakbondscontributie met de belastingen verrekenen. Jouw voordeel kan oplopen tot een korting van ongeveer € 70 op de contributie van dit jaar. Heb je geen werkgever vanwege pensioen, dan kan je hier geen gebruik van maken.

Contributievoordeel

De werkkostenregeling biedt mogelijkheden om een deel van de vakbondscontributie te vergoeden. Jouw voordeel kan oplopen tot ongeveer € 70.

De werkgever kan er ook voor kiezen de vakbondscontributie te vergoeden buiten de werkkostenregeling om. In dat geval moet de werkgever het bedrag bruteren. Dit houdt in dat er werkgeverslasten (premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen, etc.) over moeten worden afgedragen.

Om aan te tonen dat je lid bent van de bond en je contributie hebt betaald, kun je het bewijs van contributiebetaling rond half augustus downloaden door in te loggen in MijnCNV. Is het de eerste keer dat je in MijnCNV komt, dan moet je daar eerst even je account activeren. Dat kan met je lidnummer en geboortedatum.

Voor wie geldt het contributievoordeel?

Het contributievoordeel geldt als daar afspraken over zijn gemaakt met je werkgever (bijvoorbeeld in de cao) of met de OR. Twijfel je eraan of dat bij jouw bedrijf het geval is? Neem dan contact op met een kaderlid binnen je bedrijf, met jouw cao-onderhandelaar of bel CNV Info 030 75 11 007.

Het belastingvoordeel geldt NIET als je geen salaris uit werk hebt, bijvoorbeeld omdat:

  • je valt onder de WIA/WWB
  • je valt onder de WW
  • je gebruik maakt van vut- of pensioenregeling

Let op: als je een WIA-uitkering hebt en daarnaast werkt, geldt het belastingvoordeel niet altijd. Door aftrek van de vakbondscontributie wordt je SV-loon lager. Dit kan ertoe leiden dat je niet meer voldoet aan de inkomenseisen voor je uitkering. In dat geval kan het zijn dat je een deel van je uitkering moet terugbetalen.

Hoe kan ik van de regeling gebruikmaken?

Download je contributiebrief

Ieder najaar laten we je in een e-mail weten dat jouw persoonlijke contributiebrief klaarstaat. Je kunt deze brief downloaden vanuit diezelfde e-mail en vervolgens inleveren bij je werkgever. Jouw contributiebrief is ook beschikbaar en altijd te downloaden via MijnCNV. Als de regeling in de cao is vastgelegd, dan is je werkgever verplicht deze toe te passen. Je contributie blijf je gewoon betalen aan CNV Vakmensen.

Het kan ook zijn dat in de cao een aanbeveling is opgenomen. Dan is er geen verplichting. Bij twijfel altijd de cao raadplegen of contact opnemen met CNV Info.

Account aanmaken en inloggen op MijnCNV

Wil je graag een account aanmaken op MijnCNV? Of heb je hulp nodig bij het inloggen? We leggen je stap voor stap uit hoe je dit doet.

Lees onze uitleg

Contact

Vrijblijvend je vraag stellen kan ook via chat of e-mail.

Neem contact op

Veelgestelde vragen over contributievoordeel