OR Netwerkcafé: ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging

Je bent lid van CNV en wil meer weten over medezeggenschap ondernemingsraad (OR) of over personeelsvertegenwoordiging (PVT). Want wat heb jij daar als werknemer eigenlijk aan? Hoeveel invloed kan jij uitoefenen? Doet de OR ook iets voor je als je een flexcontract hebt? En wat is eigenlijk het verschil tussen een OR en een PVT? Krijg antwoord op je vragen tijdens dit Netwerkcafé. Denk je dat OR-lid zijn wel wat voor jou is? Dan kan je hier de benodigde kennis opdoen.

Wil je meer weten over de OR maar denk je: “Ja, maar dat kost echt heel veel tijd en er zitten alleen maar oudere collega’s in de OR. Dus laat maar?” Dat vinden we jammer. Kom naar dit OR Netwerkcafé en stel alle vragen die jij hebt. Het kan zomaar meevallen en het volgen van deze training is gratis.

Doel van dit OR Netwerkcafé

Tijdens deze dag ontmoet je andere leden van het CNV. Die net als jij meer willen weten over het werk van een OR of PVT. Het doel van de bijeenkomst is dat jij een antwoord hebt op de vragen waarmee je ’s ochtends de zaal in bent gestapt. Andere deelnemers stellen natuurlijk ook vragen. Zo komt er een gesprek op gang en leer je veel van elkaars vragen én antwoorden die de trainers geven. De trainers vertellen ook over de visie van het CNV op medezeggenschap en over welke invloed de OR heeft binnen het bedrijf. En wat jij als werknemer hebt aan een OR.

Deze training wordt gehouden in het CNV-gebouw in Utrecht. Je luncht in het bedrijfsrestaurant. Leuk om te zien waar o.a. de vakbondsbestuurders en beleidsadviseurs werken. En misschien kom je ze wel tegen. Spreek ze dan gerust aan.

Wil je een collega meenemen die (nog) geen lid is van CNV? Geen probleem mee. Neem deze collega lekker meer. Wil je het wel aangeven op het inschrijfformulier?

Inhoud OR Netwerkcafé

 • Wat is een OR en wat is een PVT?
 • Wáár gaat de OR of een PVT over?
 • De WOR (Wet op de Ondernemingsraad) in het kort
 • De rol van de OR en de rol van de vakbond
 • Krachtenveld in de OR; zetelverdeling
 • Invloed en taken van een OR
 • Rol werknemers, werkgever en OR
 • Verkiezingen, hoe werkt dat?
 • OR-lid zijn: tijdsbesteding (en mag dit in de tijd van de werkgever), welk kennisniveau is nodig, opleidingsmogelijkheden, wat staat er op de agenda
 • OR-leden namens CNV; wat is daar het voordeel van
 • Is de OR alleen voor collega’s met een vast, fulltime dienstverband?
 • Welke invloed heb jij als werknemer op de OR (met een vast dienstverband, flexcontract, jong of oud)
 • In gesprek: welke vragen heb jij en de andere deelnemers?

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de kaderacademie van het CNV.

Trainers

De trainer deze dag is Ellen Jonker. Zij is vakbondsbestuurder en cao-onderhandelaar bij het CNV. Samen met een collega die ook werkzaam is bij CNV, zal zij deze dag leiden.

Locatie en tijd

9.30 uur inloop, 10.00 uur aanvang, eindtijd 16.30 uur. Er wordt lunch geserveerd.

Rondom het CNV-gebouw en in de wijk kun je gratis parkeren. Het station Utrecht-Overvecht zit naast het CNV gebouw.

Neem een collega mee

Jij mag een collega meenemen naar een training. Deze collega hoeft niet per se lid te zijn. Heb jij een collega die interesse heeft in de bond en/of in jouw werk als kaderlid? Neem die collega dan mee. Vermeld de naam van jouw collega bij het inschrijfformulier. Jouw collega krijgt dan ook een bevestiging per mail.

Inschrijven

Let op: Deze gratis training is toegankelijk voor alle leden van het CNV. Alleen kaderleden kunnen vakbondsverlof aanvragen.

Meld je aan voor de kadertraining
Voornaam
Error
None
Tussenvoegsel(s)
Error
None
Achternaam
Error
None
Error
None
Postcode
Error
None
Error
None
Lidnummer
Error
None
Werkgever
Error
None
Ik neem een collega mee (indien 'Ja' vul dan hieronder naam, email en werkgever in)
Zo ja, mijn collega is lid van CNV (optioneel)
Error
None
Error
None
Error
None

Vakbondsverlof

Mogelijk kun jij bij jouw werkgever vakbondsverlof krijgen voor het volgen van trainingen bij de Kaderacademie. Dit is afhankelijk van gemaakte afspraken in jouw cao.

Algemene voorwaarden