OR Netwerkcafé: OR en flexkrachten, een customer journey

Jij zit namens CNV Vakmensen in de ondernemingsraad. Of je wilt je binnenkort verkiesbaar stellen om namens CNV Vakmensen in de OR zitting te nemen. Hoe leuk een leerzaam is het dan om leden te ontmoeten die bij andere bedrijven namens het CNV in de OR zitten. Daarom organiseert CNV Vakmensen trainingen om met elkaar te netwerken en van elkaar te leren.

Wat kun jij doen als OR lid voor flexkrachten in jouw bedrijf?

Er is doorgeschoten flex. Steeds vaker zijn er flexkrachten binnen een bedrijf. Bij sommige bedrijven zijn er zelfs meer flexkrachten dan vaste krachten. Tijdelijke contracten, uitzend/detachering/payroll krachten, zzp-ers. Zo zijn er nog wel meer varianten te bedenken. Met een gemene deler, namelijk dat bijna niemand van die flexkrachten uiteindelijk een vast contract krijgt. Vraag jij je wel eens af wat jij kunt doen als OR voor de flexkrachten binnen jouw bedrijf? Worden flexkrachten wel juist beloond? Hoor jij wel eens van de bestuurder tijdens de vergadering “jullie zijn er als OR alleen maar voor de vaste krachten?”. Heb je wel eens nagedacht over flexkrachten in de OR? Of ben jij gewoon nieuwsgierig hoe het nu zit met de rol van de OR en beleid rondom flexkrachten? En wil je daarover in gesprek met andere CNV-leden die in de OR zitten? Schrijf je dan in voor deze training.

We gaan op reis!

We beginnen de dag met een reis, namelijk de customer journey van de flexkracht binnen een bedrijf. Samen gaan we kijken welke mijlpalen een flexkracht heeft binnen een bedrijf en waar een flexkracht tegenaan kan lopen. We gaan ons dus inleven in de flexkracht. We gaan ons inleven in zijn reis binnen een bedrijf. Vervolgens gaan we samen kijken bij welke mijlpalen de OR een rol kan spelen voor de flexkracht. En bij welke problemen waar een flexkracht tegenaan kan lopen kan de OR hulp bieden? Wat zegt de WOR daarover? En als de WOR daar niets over zegt, welke verantwoordelijkheid voel jij zelf? Daar gaan we samen over in gesprek.

Na de lunch bekijken we nog eens de customer journey van de flexkracht. We gaan in groepjes uiteen. Welke oplossingen kan een OR bieden voor problemen van de flexkracht? De uitkomsten gaan we bespreken.

Vervolgens ga jij zelf aan de slag. Aan de hand van een format kies je een aantal problemen uit die spelen voor flexkrachten binnen het bedrijf waar jij werkt. Vervolgens ga je na denken over mogelijke praktische stappen om deze problemen als OR onder de aandacht te brengen of op te pakken. Zodat jij dit makkelijk terug kan koppelen aan jouw OR. Tenslotte gaan we kijken hoe CNV Vakmensen jouw OR kan helpen Het wordt dus een dag reizen, samen met het reisgezelschap in gesprek en concreet iets op papier zetten. Een actieve reisdag dus!

Programma

  • met z’n allen vaststellen: customer journey flexkracht, welke reis legt de flexkracht af binnen een bedrijf
  • met z’n allen in gesprek: op welke momenten heeft de flexkracht te maken met de OR of kan de flexkracht de OR nodig hebben
  • in groepjes: wat kun jij als OR doen voor de flexkracht?
  • zelf: ingevuld format om mee te nemen naar jouw eigen OR.
  • algemeen: hoe kan CNV Vakmensen jouw OR helpen om doelen te bereiken?

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de kaderacademie van CNV Vakmensen.

Trainers

De trainers zijn Jacqueline Kraan en Ellen Jonker, beiden bestuurder bij CNV Vakmensen. Deze dag worden zij bijgestaan door Roderik Mol of Mirjam van Leusen. Allebei vakbondsbestuurder bij CNV Vakmensen en mede verantwoordelijk voor het project Flex binnen CNV Vakmensen. Heb je specifieke vragen voor Roderik en Mirjam over de situatie van flex in jouw bedrijf? Dan kun je daarover mooi in gesprek met hen.

Locatie en tijd

  • 17 november 2022 - CNV gebouw Utrecht

9.30 uur inloop, 10.00 uur aanvang, eindtijd 16.30 uur. Er wordt lunch geserveerd.

De training OR Netwerkcafé: OR en flexkrachten, een customer journey zit vol. Bekijk de andere kadertrainingen waarvoor je je kan aanmelden.

Neem een collega mee

Voor de trainingen in het najaar van 2022 kan jij een collega meenemen naar een kadertraining. Deze collega hoeft niet per se lid te zijn. Heb jij een collega die interesse heeft in de bond en/of in jouw werk als kaderlid? Neem die collega dan mee. Als je een collega meeneemt is het opgeven van de naam, e-adres en werkgever verplicht.

Rijdt de collega met jou mee naar de locatie waar de training wordt gegeven? Dan krijg je een hogere kilometer vergoeding (zie declaratie app). Reist de collega op eigen gelegenheid, dan kan deze zelf de reiskosten bij ons declareren.

Meld je aan voor de kadertraining
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Ik neem een collega mee (indien 'Ja' vul dan hieronder naam, email en werkgever in)
Zo ja, mijn collega is lid van CNV Vakmensen
Error
None
Error
None
Error
None

Vakbondsverlof

Mogelijk kun jij bij jouw werkgever vakbondsverlof krijgen voor het volgen van trainingen bij de Kaderacademie. Dit is afhankelijk van gemaakte afspraken in jouw cao.

Algemene voorwaarden