Communiceren met je achterban

Goed communiceren met je achterban én met medewerkers van CNV Vakmensen: dat is een belangrijke vaardigheid van een kaderlid. Hoe doe je dat?

 • We kijken tijdens het ochtendprogramma naar de achterban van CNV Vakmensen. Wie is de achterban en uit welke typen bestaat je achterban. Wat betekent dat voor jou in de praktijk?
 • De vervolgvraag is: hoe kom je erachter wat de ideeën en meningen zijn van je achterban? Hoe breng je meningen, ideeën en vragen goed en helder over aan bestuurders. En andersom, hoe breng je standpunten, campagnes en vragen van CNV Vakmensen onder de aandacht van je achterban.
 • Bij communiceren komt veel kijken; hoe reageer je als een collega op de werkvloer een heel andere mening heeft over het bondsbeleid dan jij? En hoe en naar wie reageer je als je het daar zelf ook niet mee eens bent? Waarin verschilt jouw rol als kaderlid in je communicatie naar collega’s en naar de werkorganisatie van een gewoon vakbondslid? Wat is wel jouw taak en wat niet?
 • Na de lunch volgt een vooral praktisch deel; welke communicatiekanalen gebruikt CNV Vakmensen naar leden en kaderleden. Welk kanaal is voor welke boodschap geschikt, wat past wel en wat past niet, welke toon gebruiken we? Van welke mogelijkheden maak jij als kaderlid gebruik en hoe kan de werkorganisatie je daarbij ondersteunen? Je krijgt ook een aantal tips, trucs en richtlijnen bij het schrijven voor social media, intranet en nieuwsbrieven.

De training wordt gegeven door Kees de Vos, voorlichter bij CNV Vakmensen, en door Miriam de Rooij, redacteur op de communicatie-afdeling van CNV Vakmensen. Samen met Johan Slok die werkzaam is in de vereniging bij CNV Vakmensen en betrokken is bij het project Meer Kader.

Resultaat

Na deze training kun jij:
 • Verschillende types leden onderscheiden.
 • Bepalen wie jouw achterban is.
 • Onderscheid maken tussen jouw eigen mening en die van leden en daarmee omgaan.
En weet jij: 
 • Hoe je kunt omgaan met kritiek van leden op de vakbond.
 • Hoe CNV Vakmensen communiceert met leden.
 • Waar jij binnen CNV Vakmensen moet zijn als jij ondersteuning wilt.
 • Hoe jij op papier professioneel communiceert jouw achterban.

Doorgang dagtraining en coronamaatregelen

Bij CNV Vakmensen houden wij ons aan de geldende corona maatregelen. De zalen waarin de trainingen worden gegeven, zijn zo opgesteld dat we 1,5 meter afstand kunnen houden. Heb je klachten, dan blijf je thuis. Laat dit zo snel mogelijk weten via kaderacademie@cnvvakmensen.nl. Je krijgt dan de mogelijkheid om je met voorrang in te schrijven bij de volgende trainingen. We houden ons tijdens de training dus aan de coronamaatregelen. Voor elkaar en met elkaar. Heb jij het gevoel dat iemand te dicht bij jou komt? Laat dit direct weten. Zo kunnen we prettig met elkaar de dag doorbrengen.

Mocht de trainer klachten hebben of ziek zijn, dan wordt de training afgelast. Hetzelfde gebeurt als we door coronamaatregelen niet fysiek bij elkaar mogen komen.

Heb je hier vragen over? mail dan naar: kaderacademie@cnvvakmensen.nl

Locatie en tijd

 • 12 april 2022 - Utrecht [VOL]
 • 18 mei 2022 - Utrecht [VERVALT]

9.30 uur inloop, 10.00 uur aanvang, eindtijd 16.30 uur. Er wordt lunch geserveerd.

Meld je aan voor de kadertraining
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None

Vakbondsverlof

Mogelijk kun jij bij jouw werkgever vakbondsverlof krijgen voor het volgen van trainingen bij de Kaderacademie. Dit is afhankelijk van gemaakte afspraken in jouw cao.

Algemene voorwaarden