Communiceren met je achterban

Goed communiceren met je achterban én met medewerkers van het CNV: dat is een belangrijke vaardigheid van een kaderlid. Hoe doe je dat?

 • We kijken tijdens het ochtendprogramma naar de achterban van het CNV. Wie is de achterban en uit welke typen bestaat je achterban. Wat betekent dat voor jou in de praktijk?
 • De vervolgvraag is: hoe kom je erachter wat de ideeën en meningen zijn van je achterban? Hoe breng je meningen, ideeën en vragen goed en helder over aan bestuurders. En andersom, hoe breng je standpunten, campagnes en vragen van het CNV onder de aandacht van je achterban.
 • Bij communiceren komt veel kijken; hoe reageer je als een collega op de werkvloer een heel andere mening heeft over het bondsbeleid dan jij? En hoe en naar wie reageer je als je het daar zelf ook niet mee eens bent? Waarin verschilt jouw rol als kaderlid in je communicatie naar collega’s en naar de werkorganisatie van een gewoon vakbondslid? Wat is wel jouw taak en wat niet?
 • Na de lunch volgt een vooral praktisch deel; welke communicatiekanalen gebruikt het CNV naar leden en kaderleden. Welk kanaal is voor welke boodschap geschikt, wat past wel en wat past niet, welke toon gebruiken we? Van welke mogelijkheden maak jij als kaderlid gebruik en hoe kan de werkorganisatie je daarbij ondersteunen? Je krijgt ook een aantal tips, trucs en richtlijnen bij het schrijven voor social media, intranet en nieuwsbrieven.

De training wordt gegeven door Kees de Vos, voorlichter bij het CNV, en door Miriam de Rooij, redacteur op de communicatie-afdeling van het CNV. Samen met Johan Slok die werkzaam is in de vereniging bij het CNV en betrokken is bij het project Meer Kader.

Resultaat

Na deze training kun jij:
 • Verschillende types leden onderscheiden.
 • Bepalen wie jouw achterban is.
 • Onderscheid maken tussen jouw eigen mening en die van leden en daarmee omgaan.
En weet jij: 
 • Hoe je kunt omgaan met kritiek van leden op de vakbond.
 • Hoe het CNV communiceert met leden.
 • Waar jij binnen het CNV moet zijn als jij ondersteuning wilt.
 • Hoe jij op papier professioneel communiceert jouw achterban.

De interactie tussen de cursisten en de trainers, maar ook tussen cursisten onderling, was uitermate plezierig!

Deelnemer Communiceren met je achterban - april 2022

Locatie en tijd

 • 9 april 2024 - CNV gebouw Utrecht (VOL)

9.30 uur inloop, 10.00 uur aanvang, eindtijd 16.30 uur. Er wordt lunch geserveerd.

Neem een collega mee

Jij mag een collega meenemen naar een training. Deze collega hoeft niet per se lid te zijn. Heb jij een collega die interesse heeft in de bond en/of in jouw werk als kaderlid? Neem die collega dan mee. Vermeld de naam van jouw collega bij het inschrijfformulier. Jouw collega krijgt dan ook een bevestiging per mail.

Rijdt de collega met jou mee naar de locatie waar de training wordt gegeven? Dan krijg je een hogere kilometer vergoeding (zie declaratie app). Reist de collega op eigen gelegenheid, dan kan deze zelf de reiskosten bij ons declareren.

Meld je aan voor de kadertraining
Voornaam
Error
None
Tussenvoegsel(s)
Error
None
Achternaam
Error
None
Error
None
Postcode
Error
None
Error
None
Lidnummer
Error
None
Werkgever
Error
None
Ik neem een collega mee (indien 'Ja' vul dan hieronder naam, email en werkgever in)
Zo ja, mijn collega is lid van CNV (optioneel)
Error
None
Error
None
Error
None

Vakbondsverlof

Mogelijk kun jij bij jouw werkgever vakbondsverlof krijgen voor het volgen van trainingen bij de Kaderacademie. Dit is afhankelijk van gemaakte afspraken in jouw cao.

Algemene voorwaarden