Basistraining pensioen

Pensioen is altijd een onderwerp waarover gesproken wordt op de werkvloer. En terecht natuurlijk. Iedereen stopt een keer met werken en dan wil je weten wat jouw aanvullende pensioen is. De laatste jaren staat het pensioenstelsel onder druk en daarom is er gewerkt aan een nieuw stelsel. Vanaf 2027 heeft dit gevolgen voor iedereen die pensioen opbouwt. Jouw collega’s op de werkvloer zullen vast met vragen bij jou komen over wat dit voor hun pensioen betekent. En welke rol de vakbond speelt bij het opbouwen van pensioen en de pensioenregeling.

Hoe reageer jij?

Als kaderlid van CNV Vakmensen wil je natuurlijk graag een antwoord kunnen geven op die vragen. En je wilt uiteraard kunnen uitleggen hoe de regeling bij jullie bedrijf eruit ziet. Om je op weg te helpen organiseert de kaderacademie de Basistraining pensioen.

Basiskennis

De training start met een stukje basiskennis over pensioen. Daarna laten we je zien welke plek de 'arbeidsvoorwaarde' pensioen inneemt aan de cao-onderhandelingstafel. We vijzelen je kennis op met een pensioenquiz. Natuurlijk kun je ook je algemene vragen over pensioen kwijt, maar we gaan niet in op jouw persoonlijke situatie. Daarvoor kun je terecht bij CNV Info.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de kaderacademie van CNV Vakmensen. De training wordt gegeven door pensioenbestuurders van CNV Vakmensen.

Programma

 • Basiskennis
  • Wat is pensioen?
  • Hoe wordt pensioen geregeld
  • Beleggen
  • Wet- en regelgeving
  • Nieuw pensioenstelsel
  • Overgangssituatie richting 2027
  • Pensioenakkoord: overige afspraken
 • Rollen van werkgevers, OR, werknemers, gepensioneerden en pensioenuitvoerders

Resultaat

Na deze dag heb jij basiskennis over pensioen en weet je wat CNV Vakmensen doet op dit gebied. Je bent in staat om het gesprek over pensioen met jouw collega's aan te gaan en vragen te beantwoorden. Bovendien weet je naar wie je binnen de bond kunt doorverwijzen als je er zelf niet uitkomt.

Let op: Alleen kaderleden die werkzaam zijn in een bedrijf of op dit moment tussen 2 banen in zitten kunnen zich inschrijven voor deze training.

Doorgang dagtraining in Utrecht en coronamaatregelen

Bij CNV Vakmensen houden wij ons aan de geldende corona maatregelen. De zalen waarin de trainingen worden gegeven, zijn zo opgesteld dat we 1,5 meter afstand kunnen houden. Heb je klachten, dan blijf je thuis. Laat dit zo snel mogelijk weten via kaderacademie@cnvvakmensen.nl. Je krijgt dan de mogelijkheid om je met voorrang in te schrijven bij de volgende trainingen. We houden ons tijdens de training dus aan de coronamaatregelen. Voor elkaar en met elkaar. Heb jij het gevoel dat iemand te dicht bij jou komt? Laat dit direct weten. Zo kunnen we prettig met elkaar de dag doorbrengen.

Mocht de trainer klachten hebben of ziek zijn, dan wordt de training afgelast. Hetzelfde gebeurt als we door coronamaatregelen niet fysiek bij elkaar mogen komen.

Heb je hier vragen over? mail dan naar: kaderacademie@cnvvakmensen.nl

Locatie en tijd

 • 21 april 2022 [VOL] Utrecht
 • 2 juni 2022 [VOL] Utrecht

9.30 uur inloop, 10.00 uur aanvang, eindtijd 16.30 uur. Er wordt lunch geserveerd.

Meld je aan voor de kadertraining
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None

Vakbondsverlof

Mogelijk kun jij bij jouw werkgever vakbondsverlof krijgen voor het volgen van trainingen bij de Kaderacademie. Dit is afhankelijk van gemaakte afspraken in jouw cao.

Algemene voorwaarden