Basistraining pensioen

Pensioen is altijd een onderwerp waarover gesproken wordt op de werkvloer. En terecht natuurlijk. Iedereen stopt een keer met werken en dan wil je weten wat jouw aanvullende pensioen is. De laatste jaren staat het pensioenstelsel onder druk en daarom is er gewerkt aan een nieuw stelsel. Vanaf 2027 heeft dit gevolgen voor iedereen die pensioen opbouwt. Jouw collega’s op de werkvloer zullen vast met vragen bij jou komen over wat dit voor hun pensioen betekent. En welke rol de vakbond speelt bij het opbouwen van pensioen en de pensioenregeling.

Hoe reageer jij?

Als kaderlid van CNV Vakmensen wil je natuurlijk graag een antwoord kunnen geven op die vragen. En je wilt uiteraard kunnen uitleggen hoe de regeling bij jullie bedrijf eruit ziet. Om je op weg te helpen organiseert de kaderacademie de Basistraining pensioen.

Basiskennis

De training start met een stukje basiskennis over pensioen. Daarna laten we je zien welke plek de 'arbeidsvoorwaarde' pensioen inneemt aan de cao-onderhandelingstafel. We vijzelen je kennis op met een pensioenquiz. Natuurlijk kun je ook je algemene vragen over pensioen kwijt, maar we gaan niet in op jouw persoonlijke situatie. Daarvoor kun je terecht bij CNV Info.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de kaderacademie van CNV Vakmensen. De training wordt gegeven door pensioenbestuurders van CNV Vakmensen.

Programma

 • Basiskennis
  • Wat is pensioen?
  • Hoe wordt pensioen geregeld
  • Beleggen
  • Wet- en regelgeving
  • Nieuw pensioenstelsel
  • Overgangssituatie richting 2027
  • Pensioenakkoord: overige afspraken
 • Rollen van werkgevers, OR, werknemers, gepensioneerden en pensioenuitvoerders

Resultaat

Na deze dag heb jij basiskennis over pensioen en weet je wat CNV Vakmensen doet op dit gebied. Je bent in staat om het gesprek over pensioen met jouw collega's aan te gaan en vragen te beantwoorden. Bovendien weet je naar wie je binnen de bond kunt doorverwijzen als je er zelf niet uitkomt.

Let op: Alleen kaderleden die werkzaam zijn in een bedrijf of op dit moment tussen 2 banen in zitten kunnen zich inschrijven voor deze training.

Er zat genoeg diepgang in waardoor er bepaalde kwartjes zijn gevallen. Het was beter dan gedacht!

Deelnemer Pensioen - november 2022

Locatie en tijd

 • 5 april 2024 - CNV gebouw Utrecht (VOL)
 • 16 mei 2024 - CNV gebouw Utrecht (VOL)

9.30 uur inloop, 10.00 uur aanvang, eindtijd 16.30 uur. Er wordt lunch geserveerd.

Neem een collega mee

Jij mag een collega meenemen naar een training. Deze collega hoeft niet per se lid te zijn. Heb jij een collega die interesse heeft in de bond en/of in jouw werk als kaderlid? Neem die collega dan mee. Vermeld de naam van jouw collega bij het inschrijfformulier. Jouw collega krijgt dan ook een bevestiging per mail.

Rijdt de collega met jou mee naar de locatie waar de training wordt gegeven? Dan krijg je een hogere kilometer vergoeding (zie declaratie app). Reist de collega op eigen gelegenheid, dan kan deze zelf de reiskosten bij ons declareren.

Meld je aan voor de kadertraining
Voornaam
Error
None
Tussenvoegsel(s)
Error
None
Achternaam
Error
None
Error
None
Postcode
Error
None
Error
None
Lidnummer
Error
None
Werkgever
Error
None
Ik neem een collega mee (indien 'Ja' vul dan hieronder naam, email en werkgever in)
Zo ja, mijn collega is lid van CNV (optioneel)
Error
None
Error
None
Error
None

Vakbondsverlof

Mogelijk kun jij bij jouw werkgever vakbondsverlof krijgen voor het volgen van trainingen bij de Kaderacademie. Dit is afhankelijk van gemaakte afspraken in jouw cao.

Algemene voorwaarden