Inhoud
Aan de hand van theorie, beeldmateriaal en een quiz krijgen de studenten een beter beeld van hun rechten. Het doel is dat studenten aan het einde van de workshop kennis en inzicht hebben over verschillende onderwerpen wat betreft werk- en inkomen. Dit wordt gemeten door aan het begin van de workshop een nulmeting uit te voeren en af te sluiten met een eindmeting.
Onderwerpen
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Cao
Denk aan: Wat is de cao? Wat kun je vinden in de cao?
Arbeidsovereenkomst
Denk aan: Welke type arbeidsovereenkomsten zijn er? Welke onderwerpen komen naar voren in een arbeidsovereenkomst? Waar moet je op letten bij een arbeidsovereenkomst?
Loonstrook
Denk aan: Uit welke onderdelen bestaat een loonstrook? Waar moet je op letten bij een loonstrook?
Belastingaangifte
Denk aan: Hoe zit het met uitstel van aangifte? Wanneer moet je belasting (terug) betalen? Welke aftrekposten zijn er? Wat houdt loonheffingskorting in?
Bijbaan en stage
Denk aan: Wat houdt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in? Hoe zit het met stagevergoedingen?
Voorbeeld arbeidsovereenkomst
De studenten krijgen een voorbeeld te zien van een arbeidsovereenkomst. Om te controleren of het contract klopt, zoeken de studenten de juiste CAO op en benoemen ze welke fouten hierin zijn opgesteld. Samen met de gastdocent wordt besproken wat de studenten opvalt aan de arbeidsovereenkomst, wat erin moet staan en wat er wel of niet goed aan de overeenkomst is.
Deze workshop dient als basiskennis voor alle stagiaires, studenten met een bijbaan en toekomstig werkenden. Daarom is de workshop geschikt voor elk leerjaar en alle type opleidingen.