Werkgroep functielijst II TOD op 26 september 2019

Onderwerp van gesprek in deze werkgroep functielijst II TOD is op 26 september de marktconformiteit van het salaris bij ECT vergeleken met de concurrenten op de Maasvlakte. Er is meer duidelijkheid sinds de interviews afgelopen zomer met jou of jouw collega’s.

Berenschot heeft onderzocht hoe de markt eruit ziet. Ze hebben de aanwezigen van de werkgroep mee genomen in het onderzoek.

Belangrijke onderdelen (gezichtspunten) bij bepalen van de waarde van jouw functie
De volgende punten worden vanuit de verschillende functie TOD bekeken (na interviews op de werkvloer) en krijgt punten in het universele systeem van Berenschot:

  1. Verantwoordelijkheidsbereik; a)invloed en gevolg; b)leidinggeven (ook aan externe)
  2. Kennis en complexiteit (van werk en denkniveau);
  3. Probleemoplossing (vraagstukken waarmee je te maken hebt: inhoudelijk, wat mag wel/niet);
  4. Communicatie en overleg (kwantiteit, kwaliteit, aard v overleg) Belangen van bijvoorbeeld manager tov ECT algemeen. Tegengesteld belang: niet dezelfde doelen bij bijvoorbeeld externe TOD’ers.
  5. Speciale vaardigheden/eisen (omstandigheden relevant)
  6. Inconvenienten (indien noodzakelijk geacht). Het gaat om omstandigheden waarbinnen je iets moet doen bijvoorbeeld bij koud/warm weer, hitte etc.

Wat is er vergeleken met de concurrenten Maasvlakte:

In het onderzoek van Berenschot is gekeken naar de primaire arbeidsvoorwaarden van RWG, APMTR, APM2, EECV en EMO. Voorop is gesteld dat de salarissen in de haven 10% hoger ligt dan landelijk.

Er is bij het onderzoek gekeken naar:

- Vakantietoeslag;
- type dienst (dag/avond, volcontinu);
- aantal vrije dagen;
- Pensioen

De eerste analyse geeft aan dat:

- voor bepaalde functies het salaris bij ECT lager is;
- vakantietoeslag bij ECT hoger ligt;
- pensioenregeling beter is;
- werknemersbijdrage pensioen bij ECT lager is;
- Ploegentoeslag bij ECT lager is;
- verlofdagen bij ECT minder;

In gesprek over hoe Berenschot tot deze eerste analyse komt blijken er toch nog wat vragen te zijn, waardoor we met deze analyse nog niet kunnen concluderen wat dit betekent voor de salarissen bij ECT. Soms gaat een vergelijking niet meteen op, omdat een bedrijf bijvoorbeeld een langere werkdag heeft en meer vakantiedagen in tegen stelling tot de werkdag en vakantiedagen van ECT.

Hoe nu verder?

Berenschot gaat op verzoek van partijen uitgewerkte vergelijkingen voorleggen in de werkgroep op basis van ‘maatmannen’.

Daarnaast wordt er gekeken naar de oude loongebouwen waar eerder een knip is gemaakt met voor het jaar 2000 en na 2000. Daardoor is een scheef groei in salaris ontstaan en dat is ook waar het probleem is ontstaan als het gaat om verschillende salarissen op de werkvloer in dezelfde functies.

Kortom, er is nog steeds werk aan de winkel. We houden jou op de hoogte.

Heb je vragen over dit traject? Schroom niet en benader je collega kaderleden CNV:
John Gutteling, of Edwin Klepper. Dan wel je vakbondsbestuurder.

Je collega nog geen lid?

Als je collega nog geen lid is meld hem of haar dan aan bij ons. www.cnvvakmensen.nl. De eerste 6 maanden 50% korting op de contributie. Als je met z’n 2 lid wordt dan eerste jaar ieder 50% korting op de contributie!!

Discussiëren met collega’s of vragen stellen aan onze juristen/deskundigen ga dan eens naar www.jeachterban.nl op onze site.

Vragen of opmerkingen?
Je kunt me bereiken op onderstaande gegevens.

Fadua Toufik
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 10 20 8590
E: f.toufik@cnvvakmensen.nl