Werkgroep ECT functielijst 2 marktvergelijking

De werkgroep TOD Functielijst 2 heeft wederom bij elkaar gezeten. Berenschot heeft een vergelijking met de markt gedaan voor de salarissen. Uitkomst staat in deze nieuwsbrief.

Waarom werkgroep?

  • De leden uit deze functielijst hebben aangegeven dat er ongelijkheid is op de werkvloer met betrekking tot de twee salarisgebouwen
  • Collega’s vertrekken omdat ze bij de buren meer betaald krijgen voor hetzelfde werk.

Hoe krijgen we gelijkwaardigheid en marktconforme salarissen bij ECT? Geen gemakkelijke klus, want we willen ook niet dat iemand minder gaat verdienen!

Is jullie loon marktconform?
Zoals aangegeven zijn er twee salarisgebouwen. De werknemers in dienst vóór 2000 vallen onder een salarisgebouw en de werknemers in dienst na 2006 vallen onder een salarisgebouw. Het verschil tussen beide is aanzienlijk. Er is een maatman-berekening gemaakt binnen de functie Monteur C in de leeftijd van 40 jaar en werkzaam in volcontinu die onder de markt verdient. Met de markt bedoelen we bedrijven zoals RWG, APMT, APMTR, EECV en EMO.
Monteur C boven de 50 jaar verdient volgens het onderzoek van Berenschot meer dan de markt. De functie van meewerkend voorman is niet gewogen.

Hoe gaan we verder?
De werkgroep heeft overleg gehad over hoe verder met de kennis die we nu hebben. De diverse arbeidsvoorwaarden zijn vergeleken met andere bedrijven door Berenschot. We mogen niet uit het oog verliezen waarom de werkgroep is opgezet. Daarnaast willen we een goed bruikbaar salarisgebouw voor nu en de toekomst. Er zijn twee loongebouwen die praktisch niet wenselijk zijn en ongelijkwaardigheid creëren onder personeel volgens ECT. 
Vanuit ECT is het wenselijk om uit te gaan van een eindloon = max in schaal. Het kan niet zo zijn dat iedereen ineens veel meer salaris gaat krijgen, geeft ECT aan. De opbouw moet logisch zijn tussen verschillende niveaus in salarissen.
ECT geeft aan dat gelijkmatige stappen in het loongebouw een wenselijke richting is. Maar die stappen kun je in zes zetten of in acht of nog langer voordat je het eindloon bereikt. 
Een denkrichting vanuit ECT is ingangsdatum vanaf nieuwe cao 1-1-2021 als er een gedegen aanbeveling uit de werkgroep komt. Het verschil in salaris dat in 2002 is gecreëerd door ECT hopen we te verkleinen danwel op te lossen.

Vervolg van de werkgroep gaan we het volgende bekijken:

  • Matrix met nieuwe functies
  • Nieuwe brandbreedte vaststellen
  • Aantal stappen bepalen o.b.v. logische onderlinge verhoudingen (betekent evenredige stappen en t.o.v. andere functies bij ECT) en vergelijken met haven-industrieel complex
  • Vanuit ECT is het wenselijk om huidige werknemers in de nieuwe cao in een nieuw loongebouw te plaatsen op basis van wat de werknemer feitelijk doet in werk.

Op 24 januari 2020 staat een nieuwe afspraak. In dit overleg zal ECT kennis delen over het personeelsbestand zodat we exact weten over welke aantallen we het hebben en hoe deze groepen in het loongebouw worden geplaatst. Uiteraard is dit niet een vaststelling, maar een punt van discussie.
Na 24 januari zullen we een ledenvergadering houden. Houd dus je e-mail in de gaten.

Vragen?
Heb je vragen over dit traject? Schroom niet contact met mij op te nemen of benader je collega-kaderleden CNV Vakmensen: John Gutteling of Edwin Klepper. 

Je collega nog geen lid?
Als je collega nog geen lid is, meld hem of haar dan aan bij ons. www.cnvvakmensen.nl De eerste 6 maanden 50% korting op de contributie. Tot eind 2019 nieuwe actie: twee leden gelijktijdig lid = beide 50% korting op 1 jaar contributie.

Vragen of opmerkingen?
Je kunt mij zowel per email als telefoon bereiken. Mijn gegevens staan onderaan deze nieuwsbrief.

Fadua Toufik
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 10 20 85 90
E: f.toufik@cnvvakmensen.nl