Werkgevers transportsector laten ultimatum verlopen

De werkgevers in de transportsector (TLN en VVT) hebben het ultimatum van de vakbonden om 17.00 uur laten verlopen. “Daarmee lokken ze acties uit in de transportsector. Jammer en onbegrijpelijk, want in deze tijd zit echt niemand daarop te wachten”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.
De 150.000 werknemers in de transportsector zitten al een hele tijd zonder loonsverhoging. Van Rijssel: “We hebben het hier over een cruciale sector voor Nederland, maar ondertussen hebben de chauffeurs er vorig jaar helemaal niks bij gekregen. En dit jaar houden de werkgevers de hand ook strak op de knip. Dat klopt niet. Het zorgt voor spanning, die op deze manier wel moeten uitdraaien op acties. Daar gaan veel mensen en bedrijven last van krijgen, maar daar zijn de werkgevers dan wel echt zelf verantwoordelijk voor.”

CNV Vakmensen gaat nu – in overleg met de andere bonden – met de leden in gesprek op welke manier de acties komende tijd vorm gaan krijgen.

Loonsverhoging

CNV Vakmensen wil onder meer een “passende loonsverhoging” van 3,5%. Volgens Van Rijssel kan dat ook: “De meeste transportbedrijven zitten goed in het werk. Denk aan pakketbezorging of de bevoorrading van supermarkten. Er is ruimte voor een fatsoenlijke loonsverhoging, zeker bij de bedrijven waar het goed gaat.”

Temperatuur in vrachtwagencabines

Verder wil CNV Vakmensen dat de arbeidsomstandigheden op een aantal concrete terreinen verbeteren. De bond pleit bijvoorbeeld voor een verplichte standairco en standkachel in vrachtwagencabines, waarmee chauffeurs de temperatuur goed kunnen regelen.

Eerder stoppen met werken

De bond wil ook afspraken maken over duurzame inzetbaarheid, zodat werknemers fit en vitaal het einde van hun loopbaan kunnen halen. Voor oudere werknemers moet een regeling komen die het financieel mogelijk maakt om drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd te kunnen stoppen met werken.