Werkdruk rijst de pan uit bij beveiliging Schiphol

Vanochtend vond er overleg plaats tussen Schiphol, de bedrijven en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV. Aanleiding is de enorme drukte op Schiphol, de alarmerende toenemende werkdruk voor beveiligers op Schiphol en de krapte op de arbeidsmarkt.

Overleg Schiphol, bedrijven en vakbonden 

Vakbond CNV Vakmensen had vorige week een brandbrief gestuurd aan Schiphol met daarin de signalen rondom werkdruk die beveiligers aan de vakbond hadden doorgegeven. Schiphol gaf in het overleg aan dat op dit moment het enorme aantal reizigers inderdaad zorgt voor een toenemende werkdruk onder beveiligers. Het aantal passagiers is zo snel toegenomen op Schiphol waardoor de werkdruk bij beveiligers nu vaak heel hoog is. 

Oplossingen:

CNV Vakmensen heeft gepleit voor het aanbrengen van een aantal verbeteringen in het werk voor beveiligers om de werkdruk de komende periode te verlichten:

 • het invoeren van een arbeidsmarkttoeslag om het beveiligingswerk op Schiphol aantrekkelijker te maken voor huidige en nieuwe werknemers. Hierdoor neemt de kans toe dat er snel meer vacatures ingevuld kunnen worden en dat beveiligers eerder zullen blijven dan willen vertrekken van Schiphol.
 • graag zien wij het her-scannen weer ingevoerd worden. Hierdoor zou de werkdruk kunnen afnemen volgens beveiligers. Daarnaast zien we graag minimaal 2 mannen en 2 vrouwen per team werken die mogen fouilleren.
 • CNV Vakmensen zou graag een inventarisatie zien per lane of er sta-matten en sta-steunen zijn op alle filters (V1, V2, V3, V4, EF, GH, SNS Filter, personeelsdoorgangen). Indien nodig dat deze aangevuld/vervangen worden door middel van een onderhoudsplan.
 • wij zien daarnaast graag een nieuw onderzoek werkbelasting tegemoet, het oude onderzoek is namelijk uit 2016. Op bepaalde posities is voor het laatst in 2010 onderzoek gedaan. In de tussentijd is er erg veel veranderd op Schiphol. Deze zomer zou een nieuw onderzoek tijdens de piekdrukte zeer welkom zijn.

Lawaai

 • de remote X-Ray wordt momenteel bijna niet meer gebruikt. Er wordt soms wel een medewerker gestuurd, maar die is dan nieuw en mag vervolgens niet X Ray kijken. De M pier blijft problematisch qua ruimte, drukte en lawaai. Werken in een aparte stille ruimte zou dan ook voor werkdrukverlaging kunnen zorgen.
 • Eerder is door Schiphol aangegeven dat er gehoorbescherming beschikbaar is, maar dit is helaas in de praktijk vaak niet zo. Lane 5 op vertrek 4 (m pier) heeft bijvoorbeeld een probleem door de hoeveelheid lawaai. Meerdere beveiligers hebben er al hoofdpijn een oorsuizen van gekregen.
 • Oplossing: gehoorbescherming aanbieden, of de machines maken die het geluid produceren. 

Reactie Schiphol

Schiphol zal binnenkort met een reactie komen aan de vakbonden. 

Geste Schiphol aan beveiligers

Om beveiligers enigszins tegemoet te komen biedt Schiphol in ieder geval voor de komende maand een eenmalige uitkering aan van 125 euro. In de komende betaling van het loon zullen de bedrijven de betalingen van het salaris dus eenmalig ophogen met 125 euro.

Vrachtposten buiten op Schiphol

 • De doorlaatposten 43C, 43N, 43K en 43D, 57A en 91E worden binnen 6 maanden vervangen. Schiphol zal CNV Vakmensen en FNV en de medewerkers maandelijks op de hoogte houden van de voortgang van deze nieuwbouw. Schiphol heeft met Trigion gekeken naar een tijdelijke oplossing, maar dat blijkt onvoldoende resultaat voor de medewerkers op te leveren. Daarom is gekozen voor nieuwbouw.
 • Daarnaast is er een aantal herstelwerkzaamheden die in April & Mei 2022 worden aangepakt:
  • Verplaatsen van de varkensruggen (aanrijdbeveiliging) om looppaden te borgen en grofvuil te verwijderen en dit periodiek herhalen.
  • Verwijderen van zonwerende folie en vervangen voor normale zonwering.
  • Daar waar nodig de klimaatvoorziening en het sanitair herstellen, dan wel vervangen.

CNV Vakmensen evenement op 10 juni a.s. in Noord Holland

Op 10 juni 2022 organiseren wij voor alle leden in de regio een event in het mooie kasteel Muiderslot. Er zullen leuke workshops worden verzorgd en je kunt deelnemen aan de banenmarkt om de bedrijven in onze regio te leren kennen. Daarnaast zorgen wij natuurlijk voor heerlijke hapjes en drankjes onder het genot van live muziek. Meld jezelf en één introducé aan via: https://bit.ly/3ux8W5z. Aanmelden kan tot 15 mei 2022.

Erik Maas
Bestuurder CNV Vakmensen

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error