Al het nieuws

Voorlopig akkoord over openbreken cao KLM

KLM en grondbonden hebben vannacht een voorlopig akkoord bereikt over de reductie van arbeidsvoorwaarden. Over het sociaal plan moet nog volop onderhandeld worden! We zullen jullie over de situatie de komende dagen uitgebreider berichten maar een paar hoofdlijnen kunnen we delen.
- De salarissen ten opichte van voor de coronacrisis worden tot en met 1,5x modaal niet verlaagd. Daarboven ga je inleveren, afhankelijk van hoe veel meer je verdient dan 1,5x modaal, tot maximaal 15%. Veel kan "gelukkig" ingevuld worden met allereerst de winstdeling 2019 afstellen en daarna elementen zoals het DI-Budget en de Eindejaarsuitkering, waardoor je maandsalaris buiten schot blijft.

- De loonsverhogingen van 2,5% op zowel 1-8-2020 als 1-8-2021 worden voorlopig niet doorgevoerd, behalve voor een beperkte groep medewerkers die bij KLM (omgerekend naar fulltime) onder modaal verdient (minder dan 36.500 Euro per jaar op fulltimebasis).  Zij krijgen wel de verhoging per 1-8-2021. Uitstel is echter geen afstel, dit is een tijdelijke afspraak.

- Voor medewerkers die (omgerekend naar fulltime) onder 1,5 x modaal verdienen (54.750 Euro per jaar) wordt de winstdeling over 2019 alsnog uitgekeerd in twee stappen (een stap dit jaar en een stap volgend jaar). Voor de overige medewerkers blijft de winstdeling 2019 op de lat staan of wordt het de eerste invulling van de bijdrage, zodat je minder hoeft in te leveren op andere salariselementen.

- Alle bijdragen zijn tijdelijk. Zodra de overheidslening afgelost is, hopelijk zo snel mogelijk, vallen we terug in de oude situatie en bespreken we hoe we de loonsverhogingen die nog niet zijn doorgevoerd wel gaan doorvoeren.

- Vandaag vervolgen de bonden en KLM het gesprek over een sociaal plan. Daarin moeten nog veel meters gemaakt worden helaas, doordat veel tijd en energie in dit onderwerp is gaan zitten. Maar CNV wil er met behoud van zorgvuldigheid wel de vaart in houden, medewerkers hebben recht op duidelijkheid en niet op politieke spelletjes.

- Een deal is pas een deal als iedereen naar draagkracht meedoet. We gaan daarom ook bestuderen wat er op de andere tafels (cockpit en cabine ligt) voordat we ergens onze handtekening onder zetten.

CNV vindt dit geen fantastische deal, dat mag voor zich spreken. Wij gaan echter niet pokeren met de overheidslening. We zien dat door het inrekenen van een toekomstige loonsverhoging en doordat de winstdeling toch alvast wordt uitgekeerd voor een deel van de populatie we voor iedereen een deel van de schade in de portemonnee voor KLM'ers kunnen beperken. Onze energie gaat zich nu richten op de superbelangrijke afronding van de gesprekken over het sociaal plan. Cruciaal daarbij: Nadat we zowel het sociaal plan als de gesprekken over het openbreken van de cao hebben voltooid komt er een oordeelsmoment te liggen bij degenen die hierover gaan en dat zijn natuurlijk jullie, onze leden!

Vragen/opmerkingen
Dank voor jullie vele berichten de afgelopen weken over de ontstane situatie. We lezen alles maar kunnen in de hectiek niet overal gelijk op reageren, waarvoor excuses! Vragen of opmerkingen worden echter zeer gewaardeerd, want voor jullie zitten we aan tafel. Dus blijf vooral reageren via m.wallaard@cnvvakmensen.nl of 06-20471892. We houden jullie op de hoogte.