Vervolg pensioenpremiekwestie DLF

Zoals in de laatste ledenraadpleging aangegeven, zouden de vakorganisaties met DLF in gesprek gaan over de pensioenpremiekwestie. Wij hebben dit toen bewust apart van de cao onderhandelingen gelaten. Op 11 januari hebben wij met DLF hierover gesproken. In deze nieuwsbrief informeren wij jullie over dit overleg.

Waar gaat het ook alweer over?
In de cao is de afspraak gemaakt dat als de totale bruto pensioenlasten voor DLF in enig boekjaar meer dan 20% van de pensioengevende loonsom is, dat het meerdere verrekend wordt met de werknemers in de vorm van een werknemersbijdrage als percentage van de pensioengrondslag. Deze 20%-grens is in het boekjaar 2020-2021 overschreden, maar nu blijkt dat er een Pensioen Bijdrage Regeling bestaat voor degenen die meer dan het fiscaal maximum aan salaris ontvangen waarover pensioen opgebouwd kan worden. Dit fiscaal maximum is sinds 2015 vanuit de overheid opgelegd. Deze PBR is niet met de vakorganisaties toentertijd afgesproken en is dus eenzijdig door DLF opgericht, maar DLF telt deze kosten wel mee in de totale bruto pensioenlasten die de overschrijding van de 20%-grens beïnvloedt. Daar zijn wij het niet mee eens.

Hoe nu verder?
Het overleg op 11 januari verliep op constructieve wijze en zowel de vakorganisaties als DLF probeerden een oplossing te bereiken, zodat we deze pensioenpremiekwestie eindelijk kunnen afsluiten. We zijn dicht bij een oplossing. Op 16 februari praten we verder en gaan we ervan uit dat deze kwestie op een voor beide partijen tevreden wijze afgerond kan worden.

Cao traject
We zijn 2023 voortvarend gestart, want we hebben meteen data geprikt voor de cao onderhandelingen voor een nieuwe cao per 1 juli 2023. We zullen in april beginnen wat betekent dat in maart een ledenraadpleging georganiseerd wordt waarin jullie kunnen aangeven wat in de voorstellenbrief moet komen te staan. De uitnodiging voor deze ledenraadpleging krijgen jullie te zijner tijd.

Hebben jullie vragen, opmerkingen of zorgen, geef dit dan aan bij een van de kaderleden of vakbondsbestuurders. Zie de bijlage voor deze contactgegevens. Op onze CNV website hebben wij een cao pagina voor DLF waarop alle nieuwsbrieven die eerder verzonden zijn, te vinden zijn en waar je vragen en opmerkingen kunt plaatsen Cao DLF Seeds & Sience | CNV Vakmensen

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

Downloads