Al het nieuws

Vervolg op de ledenraadplegingen Graan

Hierbij een samenvatting van de ledenraadplegingen en het vervolg daarop

Geacht lid van CNV Vakmensen,

In mei hebben wij diverse ledenvergaderingen gehouden over de moeizame cao-onderhandelingen in de Graan en de inhoudelijk zeer magere voorstellen van de werkgevers om tot een cao-akkoord te komen. Graag geven wij een terugkoppeling op de uitkomsten van de ledenraadplegingen en de vervolgstappen die wij ondertussen op grond van de uitkomsten aan het doen zijn.

Uitkomsten ledenraadplegingen
Allereerst is uit de ledenraadplegingen naar voren gekomen dat het overgrote deel van de FNV en CNV Vakmensenleden de werkgeversvoorstellen bestempelen als "totaal onvoldoende". Eén van de leden vatte het heel bondig samen: "In een Corona-jaar waarin ons gevraagd is keihard de schouders er onder te zetten, willen de werkgevers ons nu afschepen met een fooi”. Ook de houding van de werkgevers omtrent het vroegpensioen of de 80/90/100-regeling voor oudere werknemers viel allesbehalve dan in goede aarde. ‘’We worden nu al jarenlang aan het lijntje gehouden over 80/90/100, onderzoek na onderzoek en vervolgens wordt het af geserveerd omdat het blijkbaar moeilijk uit te voeren zou zijn. Terwijl overal om ons heen dergelijke regelingen allang in de praktijk gebracht worden.” Hetzelfde geldt voor de vroegpensioen regeling, ook wel zwaar-werkregeling genoemd. De werkgevers doen moeilijk over de kosten en willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat wil zeggen: "De ouderen moeten die regeling grotendeels zelf financieren en dan mogen ze er ook nog eens beperkt aan meedoen.

Loon en pensioenpremie
De ledenraadplegingen hebben aangegeven dat ze een fatsoenlijke loonsverhoging verwachten, er goede regelingen met betrekking tot duurzame inzetbaarheid moeten komen en dat de overgang van MPF naar pensioenfonds BPL op een goede en eerlijke manier moet worden geregeld.

Informeel overleg
CNV Vakmensen en FNV hebben in gezamenlijk overleg besloten om het resultaat van de ledenraadpleging in een informeel overleg te bespreken met de voorzitter Henk Flipse en de eerste onderhandelaar Henk Strating. Ook de nieuwe secretaris van Nevedi, Marjolijn Hendriks was bij dit overleg aanwezig. Doel is om benadrukken wat jullie wensen voor een goede cao zijn en informeel te verkennen of er toch ergens oplossingsmogelijkheden liggen.

Hoewel dit eerste (informele) overleg niet direct heeft geleid tot een kwalitatief resultaat was het desondanks wel erg nuttig. De pijnpunten konden in een informele setting worden besproken en ook het onderhandelingsproces is onder de loep genomen. Wat wij de werkgeversafvaardiging hebben meegegeven willen zij in met hun achterban/ hele delegatie bespreken. Waarschijnlijk zal er daarna nog een sessie nodig zijn, voordat de onderhandelingen kunnen worden hervat of het loopt echt helemaal mis. In beide gevallen zullen wij bij jullie terugkomen.

Vriendelijke Groeten,

 

Wilfred Jonkhout en Wietze Kampen
Bestuurders FNV en CNV VAkmensen