Vakbonden eisen 100% steun van de overheid voor het Openbaar Vervoer

Gisteren hebben de vakbonden gezamenlik een brandbrief verstuurd aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat waarin zij eisen dat de overheid de zogenaamde beschikbaarheidsvergoeding ook voor 2021 toekent en verhoogt naar 100%.

Beschikbaarheidsvergoeding onvoldoende
Voor 2020 heeft de overheid 1,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor de OV-sector. Dit bedrag dekt ongeveer 93% van de verliezen die de bedrijven maken. Volgens ons is die 1,5 miljard euro dus niet voldoende om deze sector overeind te houden. De vakbonden hebben in de brandbrief aan de staatsecretaris dan ook geëist dat de overheid garandeert dat 100% van de verliezen worden betaald. Alleen op deze manier kunnen de OV-bedrijven het hoofd boven water houden en kan er voorkomen worden dat er gedwongen ontslagen zullen vallen.

Verder is er nog altijd niet duidelijk of de overheid überhaupt de sector zal steunen in 2021. Deze onduidelijkheid heeft voor veel onrust gezorgd onder de medewerkers in het OV. Daarom roepen de vakbonden de staatssecretaris op om snel duidelijkheid te verschaffen.

Vitale sector
Ten tijden van de intelligente lockdown werden de medewerkers in het openbaar vervoer opgeroepen om door te werken. De OV-sector werd namelijk aangemerkt als vitale sector. Des te wranger is het nu dat deze zelfde medewerkers nu hun baan dreigen te verliezen. Dit kan de staatssecretaris wat CNV Vakmensen betreft niet laten gebeuren.

De volledige brief aan de staatssecretaris vind je als bijlage bij deze nieuwsbrief

Vragen?
Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben schroom dan niet om te mailen naar: H.chikhi@cnvvakmensen.nl of I.Wiersinga@cnvvakmensen.nl .

Ike Wiersinga, Bestuurder NS namens CNV Vakmensen ( ivm vakantie afwezig tot 10 september)
Hanane Chikhi, Bestuurder Stads- en streekvervoer namens CNV Vakmensen

Downloads