Al het nieuws

Transformatieplan helpt Tata Steel IJmuiden niet

Vandaag een volgende stap gemaakt in het actietraject: Beide Hoogovens in actie! Daarnaast staan in 2 kranten een interview met de directie van TSE. Een aantal uitspraken die wij lezen, doen ons echt verbazen. In beide kranten lezen we dat de reorganisatieplannen “staalhard” worden doorgezet.
Men is bezig met de uitwerking van de transformatieplannen, waarbij mogelijk een dikke 1000 banen zullen verdwijnen. Daarnaast wordt gezegd dat het bedrijf geen behoefte heeft aan een harde confrontatie!

Kennelijk gaan onze acties TSE nog niet ver genoeg. Dat is goed om te weten. Zeker omdat er staat “wij zijn voor een dialoog en willen met de vakbonden om tafel”. Tegenvraag van onze kant is dan "waarom horen wij al weken niks van de directie?"

Mythe
We lezen ook dat het een mythe is dat IJmuiden op eigen benen kan staan en dat het een mythe is dat IJmuiden de UK financiert. Hiermee wordt aangegeven dat de medewerkers van TSN in sprookjes geloven.
Gelukkig weten wij beter en geven wij onze leden aan dat er winst via de aandeelhouder naar de UK gaat om daar de verliezen te beperken. Er is door ons nooit gezegd dat IJmuiden de UK totaal financiert. Omdat TSE “de eigen broek moet ophouden“ betekent dat IJmuiden de komende jaren fors meer winst moet maken. Winst die de aandeelhouder nodig heeft om de TSUK te redden.

De directie geeft in de krant toe dat IJmuiden lucratiever is dan de UK. IJmuiden kan heel veel en wil de komende jaren sterker worden om zo in de toekomst duurzaam verder te kunnen. De werknemers weten dat het moeilijk is in de staalindustrie en dat er wellicht zaken moeten veranderen, maar dat is wat anders dan botweg 1000 collega`s te laten vertrekken. Die plannen geven grote onzekerheid over de werkgelegenheid en maken medewerkers boos van hoog tot laag. Dat is de afgelopen weken gebleken.

Stiptheidsacties
Er zijn berichten opgedoken dat sinds afgelopen woensdag de stiptheidsacties zijn afgelopen en gestopt. Wij gaan hier gewoon mee door!
Wij vragen u dan ook om stipt te werken via de procedures. Geen overwerk en extra diensten te doen.

Tot slot is een woord van dank aan u allen op z’n plaats. Het zijn onrustige tijden en staken doe je niet zomaar. Dank voor de getoonde inzet…. We zijn er nog niet en gaan nog even door.

Voor vragen en opmerkingen weet u ons te weten via onderstaande gegevens.

Peter Böeseken
Bestuurder CNVVakmensen
Mobiel 0651602043
Mail : P.Boeseken@cnvvakmensen.nl