Topdrukte in bouwmarkten tijdens coronacrisis

Jullie hebben met velen gereageerd op onze nieuwsbrief van afgelopen woensdag. Dat is belangrijke input voor ons. Onveilige werkplekken, zorgen over je gezondheid en die van je gezin, angst besmet te raken, klanten die zich onbeschoft gedragen en geen afstand houden, te kort aan reinigingsmiddelen.

Wat hebben de vakbonden gedaan?

Zodra de eerste meldingen van leden binnenkwamen hebben we contact gehad met de werkgevers en jullie zorgen besproken. De werkgevers hebben allerlei voorzorgmaatregelen genomen om jullie een veilige en gezonde werkplek te geven. Helaas hebben we moeten constateren dat er winkelmanagers zijn die dat niet al te serieus nemen. Heel veel klanten al helemaal niet.

Wij hebben zelf ook een aantal bouwmarkten bezocht en zagen wat jullie zien. Met Hornbach hebben we inmiddels aanvullende afspraken gemaakt. Donderdagmiddag hebben we een mail aan Intergamma, Praxis en de WDHZ (werkgeversvereniging Doe Het Zelf) gestuurd waarin we de werkgevers oproepen extra maatregelen te nemen. Daarnaast hebben we met een aantal bouwmarktketens direct contact. 

We hebben de werkgevers ook duidelijk gemaakt dat als de situatie niet verbetert, we jullie en jullie collega’s gaan adviseren niet meer te werken.

Extra maatregelen die de vakbonden voorstellen

In de mail hebben we bij de werkgevers aangedrongen om de volgende maatregelen te nemen:

  • (extra) Beveiligers bij de ingang
  • Tellen hoeveel klanten de winkel binnenkomen om de toestroom te doseren
  • Kassamedewerkers moeten beschermd worden en beschikken over voldoende alcohol of ontsmettingsmiddel en moeten regelmatig hun handen kunnen wassen.
  • Geen contante betalingen meer

Wat is er vandaag gebeurd?

Veel bouwmarkten hebben besloten de openingsuren te beperken. Waar mogelijk zijn kassa’s en infobalie’s afgeschermd of zijn er maatregelen om afstand te bewaren. Werkgevers hebben toegezegd om door de inzet van beveiligers de toestroom niet uit de hand te laten lopen.

Wat kun jij doen?

Corona is geen onschuldig griepje, ook niet als je jong en gezond bent. Volg de veiligheidsinstructies op. Brengt werken jou, de klanten of je mensen thuis in gevaar, meld dit bij je leidinggevende en leg desnoods je werk neer. De doe-het-zelf-sector is geen ‘vitale-sector’, zoals bijvoorbeeld de zorg en de supermarkt, dus neem geen onnodige risico’s.

Constateer je problemen: meld het ons.

Vriendelijke groet,


Marian Beldsnijder (FNV Handel - 06 27 656 271, marian.beldsnijder@fnv.nl) en

Erik Honkoop (CNV Vakmensen - 06 51 320 918, e.honkoop@cnvvakmensen.nl)


Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen

M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht