Terugkoppeling stemming over sociaal plan aan Syntegon

Tijdens de laatste ledenbijeenkomst is gestemd over het sociaal plan Syntegon Schiedam. Wij hebben aan jullie werkgever teruggekoppeld dat een deadline opgenomen moet worden tot wanneer je alsnog een passende functie aangeboden kan krijgen. Lees verder hoe jullie werkgever hierop gereageerd heeft.

Ledenbijeenkomst
Op maandagmiddag, 16 mei 2022, hebben wij een ledenraadpleging gehouden. We hebben met de aanwezige leden het Sociaal Plan toegelicht en besproken. Uiteindelijk is hier tijdens deze bijeenkomst ook over gestemd.

Verbeterpunten
We willen een tweetal toezeggingen ook terug zien in de tekst van het Sociaal Plan (SP). Het gaat hierbij om het recht op een getuigenschrift en de werkgever als referentie. Ook de keuze van werknemers om resterende snipperuren te laten uitbetalen of op te nemen direct aansluitend aan de opzegtermijn, zodat de datum uitdiensttreding hiermee opschuift.

Heet hangijzer
Waar we tijdens de vergadering het langst bij hebben stilgestaan is de mogelijkheid voor de werkgever om gedurende de gehele opzegtermijn nog een passende functie of herplaatsing aan te bieden. Dit zal voor veel werknemers dan nog tot 31 december 2022 duren. Bij weigering van het aanbod door de werknemer vervalt de toepassing van het SP. Dit betekent niet alleen dat je geen aanspraak meer kan maken op de rechten & faciliteiten, maar ook dat je geen beëindigingsvergoeding zoals hierin vermeld gaat ontvangen. Dit werd zeer onrechtvaardig gevonden.
Door deze klem kunnen werknemers zich eigenlijk niet volledig richten op de voorzetting van hun loopbaan bij een andere werkgever, maar hangt er de hele tijd nog een donkere wolk boven de outplacement. De opdracht aan de vakbonden was om deze mogelijkheid van de werkgever te beperken door een termijn te noemen.

Terugkoppeling
Wij hebben de feedback vanuit de ledenraadpleging teruggekoppeld naar de werkgever en hierbij aangegeven dat wij nu nog geen mandaat hebben om te ondertekenen, maar pas na toevoeging van de verbeterpunten en een oplossing van het heet hangijzer.
De werkgever heeft de verbeterpunten meteen toegezegd en over het heet hangijzer nog een nachtje geslapen. Uiteindelijk is hij gekomen met voor hem de kortst mogelijke termijn, namelijk 8 weken. Dit betekent dat zodra de werknemer de vaststellingsovereenkomst (VSO) heeft getekend, deze termijn gaat lopen.
In deze 8 weken zitten ook de wettelijke twee weken bedenktijd waar iedere werknemer recht op heeft, dus feitelijk praten we over een termijn van 6 weken waarbinnen een werknemer ‘vastligt’ bij Syntegon.

Resultaat
We hebben in de ledenraadpleging gestemd over het SP. De uitkomst was dat de aanwezigen bijna unaniem voor stemmen als de verbeterpunten worden opgenomen en een redelijke termijn is gegeven aan de beschikbaarheid van werknemers. Wij denken hieraan uitvoering te hebben gegeven en te voldoen aan het mandaat wat we hebben gekregen. 

Controle vaststellingsovereenkomst (VSO)
Zodra Syntegon de VSO aanbiedt, begint de bedenktijd van 14 dagen te lopen. Laat jouw VSO controleren door CNV Vakmensen, zodat je zeker weet dat alles klopt en volledig is. Via onze website dien je een verzoek tot controle in: Check je ontslagvoorstel | CNV Vakmensen

Als je vragen, opmerkingen of zorgen hebt, laat het Sander of mij weten. 

Sander Smits (kaderlid CNV Vakmensen),

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl