Al het nieuws

Staking Nestlé gaat door ondanks nieuw eindbod

CNV Vakmensen heeft besloten de aangekondigde 24-uurs staking bij Nestlé op donderdag 4 juli door te laten gaan ondanks een nieuw eindbod van Nestlé voor de cao’s. Nestlé doet stapjes in de goede richting, maar het voldoet niet aan het ultimatum en is onvoldoende om te komen tot nieuwe cao’s.

Op donderdag 4 juli start om 6.00 uur een 24-uursstaking voor goede en eerlijke cao’s bij Nestlé in Nunspeet. Eerder hebben leden een eerste eindbod van Nestlé afgewezen en heeft Nestlé een ultimatum laten verlopen. Vervolgens hebben acties plaatsgevonden op 24 juni bij de poort in Nunspeet en 27 juni bij het hoofdkantoor in Amstelveen. Dit heeft dinsdag 2 juli geleid tot een verbeterd eindbod van de kant van Nestlé, want je bijgaand aantreft. Belangrijkste verbeterpunten daaruit zijn:

  • Loonsverhoging cao1 van 2,8% naar 3% per jaar voor een tweejarige cao;
  • Geen studie naar Pay for Perfomance voor cao1;
  • Verbetering van de hersteldagregeling voor de 5-ploegendienst;
  • Een bodem in het Pay for Performance systeem in cao HP voor de schalen HP6 en HP7 en voor de beoordeling 2-2 van 2,4% en een onderzoek naar het systeem voor de schalen HP6 en HP7.

Hiermee doet Nestlé stapjes richting onze eisen, maar voldoet zij niet aan het ultimatum. Uit een snelle korte rondgang langs de leden, in de beperkte tijd die er is, blijkt dat de leden de 3% loonsverhoging per jaar voor cao1 onvoldoende vinden. Verder blijft de wens van Nestlé om Pay for Performance ook in cao1 in te voeren in de lucht hangen en wordt het systeem maar beperkt verbeterd in de cao HP.

Staking 4 juli gaat door
Omdat het nieuw bod niet voldoet aan het gestelde ultimatum en omdat blijkt dat leden het nog onvoldoende vinden en te kort dag, gaat de 24-uursstaking op donderdag 4 juli door en roept CNV Vakmensen haar leden op vanaf 6.00 uur ’s morgens en/of vanaf de eerste ploegenwissel daarna het werk neer te leggen voor goede en eerlijke cao’s bij Nestlé.

Stakingskas gaat open
Voor de staking op donderdag 4 juli gaat de stakingskas open en zullen aan leden van de vakbonden stakingsuitkeringen worden betaald als Nestlé besluit het loon niet door te betalen. Mocht je geen lid zijn en mee willen staken, dan kan dat natuurlijk ook (iedereen in Nederland heeft recht om te staken), maar krijg je geen stakingsuitkering. Deze stakingsuitkering compenseert niet je volledige loon, maar is een tegemoetkoming voor het verlies aan inkomen wat je mogelijk zult hebben. Je kunt lid worden via https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden 

Doe mee aan de staking op donderdag 4 juli!
Doe dus mee aan de staking op donderdag 4 juli in Nunspeet en geef Nestlé een duidelijk signaal af dat ze met een beter bod moeten komen voor de cao. In praktische zin vragen we je in de ochtend op de normale tijd naar je werk te komen en je dan bij de poort in te schrijven als staker. Daar krijg je verdere instructie's. Collega’s die later op de dag moeten starten (dagdienst, kantoor, middagdienst, nachtdienst) met hun werk kunnen zich ’s morgen tussen 6.00 en 10.00 uur inschrijven of bij aanvang van hun dienst rond 15.00 uur of 23.00 uur. Laten we er samen een succes van maken en ervoor zorgen dat Nestlé met een beter cao-bod komt. Als je in Amstelveen werkt en 4 juli wilt gaan staken voor een goede cao, adviseren we je contact op te nemen met een van onderstaande onderhandelaars.

Het is van groot belang dat iedereen mee doet en de fabriek volledig stil komt te liggen. De ploeg voorafgaande aan de staking zal waarschijnlijk de diverse processen moeten afregelen in verband met de veiligheid. Hier komen later instructie via het management voor.

Laten we er samen een succes van maken en ervoor zorgen dat Nestlé met een beter cao-bod komt.

Houd je e-mail goed in de gaten want in zo’n aanloop naar een staking kunnen er nog zaken veranderen.

Mocht je naar aanleiding hiervan vragen en/of opmerkingen hebben dan kun je contact opnemen met je bestuurder van CNV Vakmensen Jeroen Warnaar M: 06 20 35 49 90 E: j.warnaar@cnvvakmensen.nl www.cnvvakmensen.nl

 

Downloads