Sta sterk in je onderhandelingsgesprek met CNV Vakmensen

Deze keer een wat andere nieuwsbrief dan normaal. Wij hebben met een aantal van jullie telefonisch contact gehad. Op basis van deze gesprekken hebben we het vandaag graag over een aantal onderwerpen waar jullie méér over willen weten: vacatures, je arbeidsvoorwaardengesprek en de opleidingsmogelijkheden in de sector. Heb je nog meer onderwerpen die je in deze nieuwsbrief wilt zien? Laat het ons dan vooral weten!

Arbeidsvoorwaardengesprek
Heb je een nieuwe baan gevonden, of ga je met je werkgever onderhandelen over een nieuw contract? Dan is het handig om te weten waar je op moet letten om zoveel mogelijk uit zo’n gesprek te halen. Tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek, je raadt het al, bespreek je met jouw werkgever to be de arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan zaken als werktijden en -dagen, salaris, vrije dagen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eventuele auto van de zaak en scholing. Een best wel belangrijk gesprek dus. Omdat een arbeidsvoorwaardengesprek eigenlijk een continue onderhandeling is, moet je goed voorbereid zijn zodat je het maximale eruit kunt halen.
Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Om te beginnen kun je eens kijken of het bedrijf waar jij gaat werken een cao heeft. In deze cao zijn namelijk afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld vakantiedagen en salaris. Dit betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen onderhandelingsruimte is, maar het geeft wel mooi de kaders weer. Verder is het ook belangrijk dat je nadenkt over scholing en werktijden en –locaties. Kijk ook goed naar de duur van het contract en een eventuele proeftijd. Daar komen best wat regels bij kijken. Kortom, bedenk voor jezelf: wat vind ik belangrijke punten, wat wil ik minimaal hebben en is dit alles volgens de regels. Je kan vervolgens altijd jouw contract laten controleren door één van onze specialisten via deze link.

Volg een cursus via het scholingsfonds uit jouw branche!
Baan binnen: check, goede arbeidsvoorwaarden binnen: check. Maar wat nou als jij je binnen je bestaande baan verder wilt ontwikkelen? Hiervoor zijn verschillende scholingsfondsen waar jij bij terecht kan. Binnen de MetaalTechniek sector zijn er verschillende branches: metaalbewerking, installatietechniek, isolatietechniek en carrosserie. Iedere branche heeft zijn eigen scholingsfonds die scholingsmogelijkheden aanbiedt voor werknemers. Lijkt het je leuk en leerzaam om een keer een workshop bij te wonen? Of ben je benieuwd naar welke opleidingen en cursussen er zijn in jouw branche? Kijk dan snel welk scholingsfonds van toepassing is in jouw branche en zie wat ze jou te bieden hebben!

  • Het scholingsfonds voor de Metaalbewerking is OOM
  • Het scholingsfonds voor de installatietechniek is Wij Techniek
  • Het opleidingsfonds voor isolatietechniek is OOI
  • Het opleidingsfonds voor de carrosserie is OOChttps://oocinfo.nl/

Vacatures zoeken in de metaaltechniek
Ben jij op zoek naar een nieuwe baan in de MetaalTechniek? Je kunt altijd gebruik maken van sites zoals indeed.nl of LinkedIn. Maar wil jij gerichter zoeken naar vacatures? Dan kan jij je ook inschrijven op transferro. Dit is een gratis vacaturebank speciaal opgezet door werkgevers in de metaal- en technieksector. Het fijne aan transferro is dat ze graag met je meedenken. Lukt het niet meteen om een geschikte vacature te vinden voor jou? Dan kan je contact met hen opnemen en helpen zij jou persoonlijk verder. Ook de website techniekwerkt.nl is een kijkje waard. Deze website biedt een groot aantal gratis vacatures aan in de MetaalTechniek.

Kijk op jeachterban.nl voor meer informatie over het laatste nieuws over jouw werk, blogs van bestuurders en informatie over actuele thema’s. Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Dan kan je contact opnemen met mij.

Anouk Vissers,
Vakbondsconsulent CNV Vakmensen
M 06 39 11 53 30
E a.vissers@cnvvakmensen.nl