Royal IHC in andere handen, en nu verder?

Vanmorgen, 30 april 2020, werd dan eindelijk bekend gemaakt dat er een deal is over de overname van de Holding Royal IHC door een maritiem industrieel consortium. Dat is goed nieuws!

De afgelopen maanden was er veel onrust binnen jullie bedrijf. Al maanden werd door de CEO gezegd dat er werd gezocht naar nieuwe aandeelhouders voor Royal IHC. Telkens werd gezegd dat ‘deze maand’ beslissend zou zijn. De afgelopen maand werd telkens gezegd dat ‘dit weekend’ beslissend zou worden. En iedere keer kwam er weer een nieuwe maand en een nieuwe week. De onrust en onduidelijkheid duurde maar voort.

Nu is dan eindelijk de kogel door de kerk: er is een nieuwe aandeelhouder. Een maritiem industrieel consortium. Dit consortium bestaat onder andere uit grote klanten van Royal IHC. Zij weten dus wat voor een mooi en technologisch hoogwaardig bedrijf zij in hun bezit krijgen. Dit ondanks de donkere wolken die boven het bedrijf hingen en nu vast nog niet allemaal zijn opgetrokken!

Het is erg goed dat Royal IHC niet van het toneel verdwijnt, dat is goed voor jullie en voor het bedrijf, maar zeker ook voor de hele maritieme industrie in Nederland. De hele sector is gebaat bij een paar grote en stevige scheepsbouwbedrijven met daar omheen heel veel andere bedrijven en kenniscentra. Op die manier blijft de scheepsbouwsector in Nederland een sector van economisch belang. En dat is van grote betekenis voor de werkgelegenheid en voor de maakindustrie.

Dinsdag, 28 april jl., is aan jullie bekendgemaakt dat de CEO, de heer Dave van der Heyde, is opgevolgd door een interim CEO, de heer Gerben Eggink. Duidelijk is dat nog gezocht wordt naar een definitieve opvolger voor Dave. Laten we er van uit mogen gaan dat de heer Eggink voortvarend aan de slag gaat om ‘het nieuwe IHC’ snel op orde te krijgen.

Hoe nu verder?
De komende tijd wordt alles verder uitgewerkt. Er zullen ongetwijfeld nog juridische hobbels gladgestreken moeten worden voordat alles is geregeld met alle stakeholders. De banken, oude aandeelhouders, nieuwe aandeelhouders enzovoort.

Natuurlijk is het voor jullie, de werknemers van Royal IHC, ook van belang te weten wat de plannen van de nieuwe aandeelhouders zijn. De komende weken moet blijken welke plannen de nieuwe aandeelhouders hebben met Royal IHC, Willen zij op dezelfde manier met het bedrijf door, worden bedrijfsonderdelen verkocht, wordt gesleuteld aan de omvang van bedrijfsonderdelen? Allemaal vragen die naar boven komen, nu het maritiem industrieel consortium de nieuwe eigenaar is.

Dus ja, de spanning over het voortbestaan van Royal IHC is voorbij, maar de spanning over de omvang van het bedrijf en de werkgelegenheid voor alle werknemers blijft volgens ons nog wel even bestaan.

Voorlopige conclusie van CNV Vakmensen
Het is goed nieuws dat het voortbestaan van Royal IHC lijkt gewaarborgd, met daarbij de aantekening dat scherp gelet moet worden op het voortbestaan van de werkgelegenheid binnen het bedrijf!
Over die werkgelegenheid zal de komende maanden de discussie gaan en daarbij is het van groot belang dat jullie, de leden van CNV Vakmensen, en wij elkaar stevig vasthouden (dat moet figuurlijk tegenwoordig) en dat wij samen moeten zorgen voor de werkgelegenheid nu en naar de toekomst in jullie mooie bedrijf.

Tot zover dit bericht van ons naar aanleiding van het bericht van vandaag over de nieuwe aandeelhouders. Hebben jullie vragen of opmerkingen laat het ons weten. Dat kan het eenvoudigst via het e-mailadres van Evert Jan van de Mheen, zie onderaan deze brief.

Piet Verburg,
Bestuurder CNV Vakmensen (tot 1 mei)

Evert Jan van de Mheen,
Bestuurder CNV Vakmensen (vanaf 1 mei)
E ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl