Reorganisatie bij Geesink, vul de enquête in over het Sociaal Plan

Op 30 november zijn we geïnformeerd over de voorgenomen reorganisatie bij GeesinkNorba en de gevolgen daarvan voor de betrokken werknemers. De reorganisatie zal leiden tot een totale reductie van 185 werknemers in de hele organisatie van de Geesink Group. Dat wil zeggen Geesink, Norba, Kiggen en de vestigingen in NL (3), UK (2), Frankrijk (2), Spanje (3), Zweden (1), Italië (1) en Duitsland (1)

Forse gevolgen voor Emmeloord

Geesink heeft collectief ontslag aangevraagd voor 48 werknemers in het UWV-werkgebied Flevoland/Utrecht en daarmee kunnen we concluderen dat het voor de vestiging Emmeloord om een verlies van 48 arbeidsplaatsen zal gaan.

Sociaal plan

Om de gevolgen voor betrokken werknemers te beperken, wil Geesink een Sociaal Plan afsluiten met de vakbonden. Ze hebben een concept aangeboden en toegelicht. Het conceptvoorstel was dermate mager dat we als bonden hebben aangegeven dat we daar geen afspraken over kunnen maken. Geesink gaf aan dat dit het maximale is en er geen geld is voor een beter Sociaal Plan. 

Wat biedt Geesink

  • Het Sociaal Plan geldt voor werknemers met een vast dienstverband en de looptijd is 2 jaar.
  • Word je boventallig verklaard dan ontvang je de wettelijke Transitievergoeding.
  • Beëindiging van het dienstverband via een vaststellingsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Als extra ontvang je 1 maandsalaris, maar je moet wel afzien van de wettelijke bedenktijd.
  • Vrijstelling van werkzaamheden tijdens de opzegtermijn.
  • Terugkeergarantie binnen 26 weken wanneer er vacatures ontstaan, maar dan moet je wel de beëindigingsvergoeding terugbetalen.
  • Een plaatsmakersregeling voor als een collega vrijwillig plaats wil maken voor een collega die boventallig is verklaard, maar deze ontvangt dan maar 50% van de Transitievergoeding.
  • € 1000.- voor outplacement en/of opleiding, indien aantoonbaar noodzakelijk.
  • €   500,- voor juridisch advies.

Wat vinden wij er als vakbonden van

CNV en ook FNV vinden het voorstel van Geesink ver onder de maat. Je hebt altijd al recht op de wettelijke Transitievergoeding. De tekenbonus van 1 maandsalaris is bedoeld om snel van werknemers af te kunnen komen zonder dat ze zich nog kunnen bedenken. Vrijstelling van werkzaamheden in de opzegtermijn is vaak al gebruikelijk. Juridische bijstand heb je al als vakbondslid en voor € 1000,- kun je geen outplacementbureau en ook geen relevante opleiding van bekostigen, die jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Kortom, Geesink biedt nagenoeg niets extra’s om de gevolgen voor het personeel te beperken. Als vakbonden gaan we geen handtekening zetten onder een dermate slecht Sociaal Plan.

Hoe verder

In onze ledenvergadering van 15 december lieten onze leden al weten het voorstel van Geesink niet te waarderen. Ze willen een beter en fatsoenlijk Sociaal Plan. Als vakbonden vinden we 2x de transitievergoeding fatsoenlijk (dus 2/3 maandsalaris in plaats van 1/3 maandsalaris voor elk gewerkt dienstjaar). Verder een reële vergoeding voor outplacement van minimaal € 5000,- en een reële vergoeding voor opleiding van € 5000,-. Daarnaast de gebruikelijke afspraken over vrijstelling van werk, een fatsoenlijke plaatsmakersregeling en geen afspraken die werknemers wettelijke rechten ontzeggen.

We hebben niet de illusie dat, wanneer we Geesink mee gaan delen dat we niet akkoord gaan, ze zomaar onze wensen gaan invullen. De verwachting is dat we druk op de ketel moeten zetten om tot betere afspraken te komen. We moeten dan misschien wel een ultimatum gaan stellen en Geesink laten weten dat onze leden bereid zijn actie te voeren voor een fatsoenlijk Sociaal Plan. Geesink heeft wel gezegd dat de ontslagen vooral zullen vallen bij indirect personeel, maar bedenk dat er in twee jaar tijd veel kan gebeuren en dat zomaar iedereen op elke afdeling aan de beurt kan komen. We hebben dus alle leden nodig om een vuist te kunnen maken om tot een resultaat te kunnen komen. Ook de niet-leden moeten overtuigd worden en maak ze lid.

Peiling actiebereidheid

Eerst willen we weten of er voldoende actiebereidheid is bij onze leden om te strijden voor een fatsoenlijk Sociaal Plan. Via onderstaande link kom je op de site om jouw mening te geven over het aangeboden concept van Geesink. Het is van belang dat alle leden de enquête invullen, zodat we een duidelijk beeld krijgen over hoe we verder kunnen of moeten.

Klik hier om de enquête in te vullen.

Maak je collega lid van de vakbond

Zet dit bericht door. We hebben elkaar straks hard nodig. Samen staan we sterk!
Ga naar https://www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/ en word lid!

CNV Vakmensen
Tristan Westra, bestuurder
E: t.westra@cnvvakmensen.nl