Al het nieuws

Reactie CNV op memo's over Rixona van Aviko

Op 24 april hebben alle werknemers binnen Aviko een memo ontvangen van Chris Deen met daarin maatregelen die Aviko wil nemen naar aanleiding van de gevolgen van de Coronacrisis. Ook is een memo van Maikel van Bakel verspreid over het stopzetten van het cao proces voor Rixona.

Deze memo's vragen om reactie van de vakbonden, aangezien de inhoud van deze memo's als een totale verrassing kwam. En dan niet op een positieve manier.

Het stopzetten van de cao onderhandelingen voor een nieuwe cao Rixona is wat CNV Vakmensen betreft onnodig en onaanvaardbaar. Naast het feit dat de vakbonden hierover niet tijdig officieel geïnformeerd zijn en hier dus geen overleg over is geweest, accepteren wij niet dat de werknemers van Rixona het kind van de rekening worden. Jullie werken een slag in de rondte om alle producten de deur uit te krijgen en de verwachtingen zijn dat de productie niet minder wordt. Sterker nog, Rixona zal de doelstellingen wel behalen en winst boeken, dit in tegenstelling tot Aviko dat in zwaar weer zit.

Aviko kan zelfstandig een beroep doen op de overheidssteun die ter beschikking is gesteld voor bedrijven die meer dan 20% omzetdaling hebben naar aanleiding van de Coronamaatregelen. De gevraagde solidariteit is wat ons betreft totaal ongepast. In de bijlage vind je de brief die namens CNV Vakmensen en FNV naar Maikel van Bakel is gestuurd. Wij gaan er vanuit dat onder de huidige omstandigheden voor Rixona geen gevolgen gaan plaatsvinden naar aanleiding van de situatie bij Aviko, maar dit houden wij natuurlijk wel in de gaten.

Je ziet boven aan de brief in de bijlage trouwens alleen de logo’s van CNV Vakmensen en FNV staan, en niet het logo van de VARO. Wij merken in toenemende mate dat (het bestuur van) de VARO ervoor kiest om hun eigen weg te kiezen en daardoor oncollegiaal te werk gaat. Wij zien dat als een slecht teken! Juist in dit soort tijden is het zaak om zij aan zij te staan, zodat onze gezamenlijke leden het sterkst mogelijk vertegenwoordigd kunnen worden. We hebben elkaar simpelweg nodig in deze tijd. Wij roepen de VARO dan ook op om samen te werk te gaan nu Aviko zich bemoeit met de arbeidsvoorwaarden van Rixona.

Uiteraard hopen we dat de crisissituatie bij Aviko zich niet voor zal doen bij Rixona en dat Aviko deze situatie te snel boven komt en weer kansen gaat zien in plaats van bedreigingen.

Als jullie vragen en/of opmerkingen hebben, laat het Ayhan of mij dan vooral weten.

Namens CNV kaderlid Ayhan Kayabasi,

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06 22 38 95 84
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl


Downloads