Al het nieuws

Raadpleging cao KLM 2019-2022 van start

Vandaag start bij CNV de raadpleging voor de cao 2019-2022. Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen daaraan mee doen. De uitslag onder onze eigen leden bepaalt of de CNV-handtekening onder het resultaat komt. Maar om het sentiment goed te kunnen begrijpen bevragen we ook niet-leden over het resultaat.

GA STEMMEN !

Je kan je stem elektronisch uitbrengen via deze link: https://bit.ly/326Qj7Y

Let op, de stembus sluit op 20 oktober om 12 uur in de nacht. Alleen CNV-leden bepalen of we onze handtekening zetten, maar voor een breder KLM-grondbeeld van de wereld buiten de CNV-leden kunnen ook niet-leden meedoen aan de raadpleging. Attendeer je collega's daar ook op, signalen naar de bonden houden ons allemaal scherp !

Highlights loon
Wat nu voorligt is een door KLM eenzijdig afgekondigd eindbod op loon, dat we door de verhogingen wat te clusteren voelbaarder hebben weten te maken in je portemonnee. Ook hebben we dat voorzien van een bodem bij een van de verhogingen, waardoor een deel van de medewerkers er nog wat meer op vooruit gaat qua structureel salaris dan de 8,5% in totaal. Omdat de meeste mensen hebben aangegeven voor 1,5% extra jaar in jaar uit een beperkte versobering van de winstdeling te willen accepteren (ipv een loonstijging van 7% in 33 maanden), hebben we die optie met KLM laten vastleggen in het resultaat. Een toelichting daarop vind je in de bijlages.

Highlights inhoud
Op inhoud ligt een uitgebreid pakket aan afspraken met daarin onder meer:

- Vakantiegeld wordt ingevoerd over de onregelmatigheidstoeslag.
- Bij MSG 1 t/m 3 vindt herintroductie plaats van de dertiende maand
- Bij ploegendienstroosters met nachtdiensten en supervroege diensten wordt de hoeveelheid KV verhoogd (door meer extra rust) en
- Het aantal uitzendkrachten gaat op een aantal functies omlaag, in ruil van de introductie van 5-jaarscontracten.

Het resultaat bevat meer aspecten en daarom nodigen we iedereen uit om zorgvuldig alles door te lezen (zie de bijlages). Heb je vragen of opmerkingen over wat je leest die je graag beantwoord ziet voordat je gaat stemmen, aarzel dan niet om je bestuurder te contacteren (gegevens aan het eind van dit bericht) of een vraag te stellen op https://www.jeachterban.nl/klm/.

Wat vindt de onderhandelingsdelegatie van CNV van dit resultaat?
We zijn ons bewust van de afwijzende opstelling ten opzichte van het loonbod van één van de twee collega-vakbonden in het cabinedomein (VNC). Onze opstelling daartegenover is heel simpel. Er komt een clausule in het definitieve protocol waarin komt te staan dat het contract wordt opengebroken als bij cabine een eindbod van KLM opeens geen eindbod blijkt te zijn. Wij achten de kans op een betere deal overigens klein.

CNV is er namelijk van overtuigd dat wat er nu op tafel ligt het maximaal haalbare is aan de onderhandelingstafel (en na een aantal stevige stakingen door een deel van het grondpersoneel). Wij zijn blij om wat er niet in het resultaat staat, namelijk afschaffing of versobering van bijlage 15 (de gedwongen vertrekregeling van KLM) en het inleveren van een EVD-dag, twee grote wensen van KLM. Ten aanzien van wat er wel staat, denken we dat er qua loonstijging een mager maar niet meer onverteerbaar verhaal op tafel ligt, met name voor medewerkers in wisseldienst, door de introductie van vakantiegeld over ORT.

We vinden dat de balans tussen wat er inzit voor dagdienst en wisseldienst wederom niet helemaal klopt en dat dit misschien ook wel consequenties moet hebben naar de toekomst toe (moeten we naar 2 aparte grond-cao's ?). Maar we vinden ook dat alles overwegende de zekerheid van 8,5% structurele loonstijging erbij de komende economisch wat onzekerdere jaren niet zomaar overboord gegooid mag worden door dit af te wijzen. We wensen jullie dan ook veel wijsheid toe in de elektronische stembus.

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen over deze info, neem gerust contact op met je onderhandelaar Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl of 06-20471892.

 

 

 

Downloads