Al het nieuws

Overleg met KLM krijgt laatste kans

De leden van CNV Vakmensen staan uiterst sceptisch tegenover het laatste loonbod van KLM. We geven het overleg met KLM nog een laatste kans en stellen daarbij een aantal harde voorwaarden. Binnen een week willen we daar duidelijkheid over.

CNV Vakmensen heeft op 4 september een brief gestuurd naar de KLM-directie (zie bijlage). Daarin stellen we dat KLM met meer over de brug zal moeten komen, om het overleg met de vakbonden tenminste enige kans te geven. KLM vindt dat er nu een substantieel beter loonbod ligt, maar dat zien wij toch echt anders. Een loonsverhoging van 2 procent per jaar ligt ver onder de gemiddelde landelijke loonstijging van 2,75 procent (zie ook vooral onze presentatie waarin we de situatie geanalyseerd hebben).

CNV-leden verliezen vertrouwen Steeds meer CNV-leden verliezen het vertrouwen in een goede afloop zonder acties of hebben dat al verloren, is duidelijk geuit tijdens de ledenvergaderingen. Dat betekent dat het moment dat het moment dat leden ook actie kunnen voeren onder CNV-vlag dichterbij komt . Maar we geven het overleg nog een laatste kans, omdat we natuurlijk het liefste gewoon aan tafel zaken doen. We hechten er sterk aan dat álle bonden hierbij van de partij zijn (en benoemen hierbij uitdrukkelijk collega-vakbond FNV), want samen staan we sterk.

Harde voorwaarden

In de brief stellen we een aantal harde voorwaarden, wil het overleg zin hebben. Allereerst moet de loonsverhoging marktconform zijn en behoren tot de bovenkant in plaats van de onderkant van wat dit jaar gebruikelijk is in Nederland. Daarnaast willen we harde afspraken over een inflatiecorrectie, voor het geval de afgesproken loonstijging lager uitvalt dan de inflatie. Verder willen we dat het transitiecentrum, dat KLM’ers helpt van werk naar werk, in stand blijft. En het plan om een ADV-dag te schrappen moet van tafel.

Zeven dagen

In de brief roepen we KLM op om binnen zeven dagen te komen tot “een economisch en sociaal verantwoorde cao-deal”. Komt die er niet, dan kunnen leden ook actievoeren onder de CNV-vlag.

Vragen/opmerkingen

Wij nodigen je nadrukkelijk uit om zowel de presentatie van CNV als de brief van CNV aan KLM goed door te lezen. Laat je goed informeren en informeer ook je collega’s. Voor vragen of opmerkingen over deze info neem contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892. 

Downloads