Nog steeds geen witte rook sociaal plan Swedish Match

Zoals jullie weten hebben we afgelopen donderdagmiddag het gesprek gehad met de heer H. Söderberg. Het gesprek vond plaats op uitnodiging van Swedish Match. Het gesprek is op zich in goede sfeer verlopen. De inhoud van het gesprek was echter bijzonder teleurstellend.

De reactie van Swedish Match

FNV en CNV hebben met Swedish Match opnieuw onderhandeld over de aanpassing van het huidige Sociaal Plan. Swedish Match is absoluut niet van plan het afgesloten Sociaal Plan 2006 toe te passen. Door FNV en CNV is voorgesteld om het Sociaal Plan uit 2006 in lijn met de nieuwe wetgeving uit 2015 en 2020 aan te passen maar dan wel met minimaal dezelfde waarde en bescherming zoals opgenomen in het Sociaal Plan uit 2006. Door Swedish Match werd dit voorstel (weer) afgewezen. Absoluut onbespreekbaar volgens Swedish Match. Het gaat vooral om de kosten van het Sociaal Plan. In normaal Drents kun je zeggen dat de werkgever met de snelheid van het licht wil reorganiseren tegen een zo goedkoop mogelijke prijs.

Jullie werkgever geeft aan dat een Sociaal plan van 15 jaar geleden niet meer van deze tijd is. De arbeidsmarkt is naar hun mening zo goed dat ze verwachten dat iedereen snel weer een andere baan heeft. In de beleving van de werkgever passen daarbij géén hoge ontslagvergoedingen, en dan al helemaal niet vanuit het Sociaal Plan 2006. De werkgever verwijst naar de huidige wetgeving rondom ontslagvergoedingen, zijnde de transitievergoeding. Door daarop een factor van 1,4 toe te passen, vindt de werkgever, de geboden ontslagvergoeding ‘meer dan redelijk’. Er werd aangegeven dat begeleiding naar ander werk ook geld kost.

We hebben meerdere keren aangegeven dat de wetgeving rondom ontslagvergoedingen de meest minimale wettelijke bodem is. Daar gaat Swedish Match volledig aan voorbij. In Sociaal Plannen spreken we altijd beduidend meer af. Vergelijk het met het wettelijk minimumloon; de praktijk is dat de feitelijke praktijk van (cao) lonen veel hoger zijn dan het wettelijk minimum. In 2006 zijn niet voor niets aanvullende afspraken gemaakt, waarin betere regelingen zijn afgesproken en is vastgelegd is dat het Sociaal Plan bij alle toekomstige reorganisaties en of andere trammelant, van toepassing blijft.

Wat biedt Swedish Match nu eigenlijk?

Swedish Match wil een koppeling met de huidige transitievergoeding en dat maal 1,4. Het kenmerkende verschil met Sociaal Plan 2006 zit hem met name in de berekening van de dienstjaren. Onder de transitievergoeding tellen alle dienstjaren tellen voor slechts een derde per dienstjaar. Dat drukt de ontslagvergoeding fors, in vergelijking met het Sociaal Plan 2006.

In het Sociaal Plan 2006 tellen dienstjaren veel zwaarder mee;

Voor ieder dienstjaar tot de 40- jarige leeftijd = 1 dienstjaar

Voor ieder dienstjaar van de 40- tot 50-jarige leeftijd = 1,5 dienstjaar

Voor ieder dienstjaar vanaf de 50- jarige leeftijd = 2 dienstjaren

Een dienstjaar onder de transitie vergoeding is dus maximaal 0,33, terwijl dit bij het Sociaal Plan 2006 oploopt tot 2 dienstjaren voor oudere werknemers.

Een tweetal berekeningsvoorbeelden. Ik gebruik deze bedragen uitsluitend fictief om voor jullie inzicht te kunnen geven in de verschillen tussen het Sociaal Plan 2006 en wat er nu wordt geboden. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Stel, je verdient € 3.250,00 bruto per maand, inclusief alle toeslagen en vakantiegeld.

39-jarige werknemer met 20 dienstjaren

39 jarige werknemer met exact 20 dienstjaren, krijgt onder de transitievergoeding rond de € 30.000 ( met een factor 1,4).

Dezelfde 39 jarige werknemer met exact 20 dienstjaren, zou onder het sociaal plan 2006 rond de € 91.000 krijgen ( met een factor 1,4)

59-jarige werknemer met 30 dienstjaren

59 jarige werknemer met exact 30 dienstjaren, krijgt onder de transitievergoeding rond de € 45.000 ( met een factor 1,4)

Dezelfde werknemer met exact 30 dienstjaren, zou onder het sociaal 2006 ruim € 204.000 krijgen ( met een factor 1,4)

 Je ziet dat de verschillen fors zijn. Een verdere toelichting is overbodig. 

Hoe nu verder?

We hebben bij Swedish Match aangegeven dat we eerst onze leden én alle overige werknemers ( niet behorende tot het plantmanagement) willen raadplegen over het huidige voorstel van Swedish Match. We willen de mogelijkheden met jullie bespreken, maar ook de risico’s. In verband met de lopende vakantieperiodes is het niet handig om dat nu al te doen. We willen met zoveel mogelijk leden en werknemers spreken.

Pieter Beuzenberg ( FNV bestuurder) is weer terug van vakantie en Anthony Williams (CNV Vakmensen) is 29 augustus as weer terug. Zoals het nu lijkt zullen we in week 35, uiterlijk week 36, achterbanoverleggen gaan beleggen. Jullie vernemen volgende week wanneer en hoe precies. Nadat we onze leden hebben geraadpleegd gaan Vakbonden bekijken wat ze op korte termijn gaan doen en of we de leden gaan mobiliseren en actie voeren of niet.

 Tot zover deze update.

Neem bij vragen vooral contact op met je eigen vakbondsbestuurder.

 

Johan Weijenberg/Pieter Beuzenberg                                     Anthony Williams

Bestuurder FNV Metaal                                                           Bestuurder CNV Vakmensen