Al het nieuws

Nog steeds geen cao-resultaat NS

Er is helaas nog steeds geen cao-resultaat. Het hangt nog op een paar zaken. De voornaamste zijn loonsverhoging, er eerder uit kunnen, werkgelegenheidsgarantie en thuiswerkvergoeding. In deze nieuwsbrief beperken we ons tot die onderwerpen.

Laatste bod NS over loonsverhoging, er eerder uit kunnen, werkgelegenheidsgarantie en thuiswerkvergoeding

Er eerder uit kunnen
NS biedt aan dat je beroep kunt doen op de regeling om er eerder uit te kunnen. Je krijgt dan 21.200 euro bovenop je pensioenuitkering. Die 21.200 euro is het hele bedrag dat je extra krijgt, niet per jaar. Je kunt dan kiezen of je er 1,2 of 3 jaar eerder uit wilt.
Tot 1 juli 2022 kan het zo zijn dat als er te veel mensen zich hiervoor opgeven dat de treinen niet meer kunnen rijden. NS spant zich maximaal in om dat toch te laten gebeuren door WTV te laten verkopen of door een reservebuffer in te zetten. Lukt dat echt niet dan kan je ook kiezen voor de optie deeltijdpensioen.
Als dat ook geen soelaas biedt dan kan je voor een beperkte tijd en alleen als al het andere niet lukt 500 euro per maand krijgen om te blijven werken.

Werkgelegenheidsgarantie
NS wil het volgende afspreken: als je boventallig bent kan je 2x een passende functie weigeren (binnen NS of daarbuiten). Weiger je een 3e keer dan krijg je de beëindigingsvergoeding, zoals die in het sociaal plan staat. NS geeft aan het maximale te doen om je binnen NS aan het werk te helpen.

Loonsverhoging
Per 1 april 2020 1,2 % / per 1 april 2021 1,6% / per 1 januari 1,2%.  De cao geldt dan voor 27 maanden: van 1 april 2020 tot 1 juli 2022. De verhogingen gelden ook voor de SAV-tarieven.

Thuiswerkvergoeding
Als er met de medezeggenschap over thuiswerken na corona is gesproken, wordt er met de vakorganisaties een vergoeding afgesproken.

De volgende keer geven wij reactie
Wij hebben niet meer op het laatste bod gereageerd. Dat gaan wij 21 januari 2021 doen. Dan onderhandelen wij weer verder. En alles is pas definitief als wij een resultaat hebben. Natuurlijk houden wij jou op de hoogte.

Nog vragen en/of opmerkingen?
Heb je nog vragen en/of opmerkingen dan kan je bij mij terecht. Sinds juli 2020 heb ik collega Evert Jan van der Mheen vervangen. Sinds 1 januari 2021 ben ik niet meer de vervanger maar jouw onderhandelaar bij NS.

Ike Wiersinga, onderhandelaar CNV Vakmensen
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl / M 06 2350 0986