Nieuwsbrief regio Den Bosch

Met deze nieuwsbrief willen wij leden uit regio Den Bosch op de hoogte houden van de ontwikkelingen bij CNV Vakmensen. Wilt u een bepaald onderwerp in de volgende nieuwsbrief terugzien? Laat het ons weten via l.veens@cnvvakmensen.nl
Ontvang een deel van je contributie terug
In veel cao’s heeft CNV Vakmensen afgesproken dat je een deel van je vakbondscontributie via je werkgever kunt terugkrijgen. Je hebt hier wel een betalingsbewijs van ons voor nodig. Dat betalingsbewijs, jouw persoonlijke contributiebrief, staat klaar op MIJNCNV. Je hoeft de brief alleen maar te downloaden en in te leveren bij je werkgever.
Of vraag de contributiebrief van 2019 tot en met 31 december 2020 op via jaaropgave@cnvvakmensen.nl of bel CNV Info op 030-7511007.

Geldt de teruggave ook voor mij?
Als daar afspraken over zijn gemaakt met jouw bedrijf (bijvoorbeeld in de cao) of ondernemingsraad,geldt de teruggave ook voor jou. Niet zeker of dat het geval is? Vraag het aan een kaderlid binnen je bedrijf of aan je cao-onderhandelaar. Of kijk in je eigen cao. De teruggave geldt niet voor mensen die met pensioen zijn; een uitkering ontvangen of als zelfstandigen werken.

Bijeenkomsten arbeidsrecht
De vakbondconsulenten Gust Kuijsten en Arjan Aarts organiseren samen met de juristen uit de regio Emiel Bek en Matthijs van de Wetering twee digitale bijeenkomsten over arbeidsrecht. Alle leden uit regio Den Bosch kunnen zich voor deze avonden aanmelden.

De bijeenkomsten vinden digitaal plaats op:
  • Woensdag 9 december 2020 19.00-20.30
  • Donderdag 10 december 2020 van 19.00-20.30
Aanmelden voor een van de twee bijeenkomsten kan via: cnvvakmensenregiodenbosch@kpnmail.nl
Geef hierbij aan voor welke avond u zich aanmeldt. 

Contact leden
Dit jaar is door CNV Vakmensen de overstap gemaakt van centraal naar werken in de regio. Zo willen we dichterbij jullie, onze leden, aan het werk zijn. Door COVID19 zijn we genoodzaakt het contact met leden zoveel mogelijk digitaal of telefonisch te doen en kunnen er tot onze spijt geen werkbezoeken plaatsvinden.

Wel zijn we zoekende hoe we meer in contact kunnen komen met onze leden om zo nog beter te weten wat er op de werkvloer speelt. Vandaar dat we graag directe contacten binnen sectoren en bedrijven opbouwen om zo medewerkers snel te kunnen voorzien van belangrijke informatie. Maar ook om onze leden snel van dienst te kunnen zijn. Hiervoor zijn we binnen onze regio opzoek naar leden die zich actief voor CNV Vakmensen willen inzetten. Leden die op de momenten dat het hard nodig is onze ogen, oren en handen willen zijn. De schakel tussen werknemers, werkgevers en CNV Vakmensen.

Wat kan ik als actief (kader)lid doen?  
  • Je wordt contactpersoon binnen je bedrijf voor de vakbondsbestuurder.
  • Je verspreidt de laatste informatie (nieuwsbrieven) onder collega’s.
  • Je wordt namens het CNV-lid van de ondernemingsraad (OR), personeelsvertegenwoordiging (pvt) of bedrijfsledengroep.
  • Je werft nieuwe CNV-leden.
  • Je wordt sparringpartner van de vakbondsbestuurder bij de cao-onderhandelingen en/of overleg met de werkgevers over je arbeidsvoorwaarden.

Lijkt het je leuk om als lid actief bij te dragen, stuur dan een mail naar l.veens@cnvvakmensen.nl  
Als je van een CNV-kaderlid wilt horen hoe hij/zij het ervaart, mail dan ook naar l.veens@cnvvakmensen.nl

COVID19
Het COVID19-virus zorgt voor veel impact in ons leven, zowel privé als op werkgebied. Er komen hierover veel vragen bij ons binnen. De meest gestelde vragen en antwoorden kan je vinden op www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus. Een van de meest gestelde vragen zijn:

Kost het mij verlofuren of plusuren als mijn werkgever mij naar huis stuurt bij verkoudheid?
Nee, dat kost je geen verlof- of plusuren. Als je milde verkoudheidsklachten hebt, moet je volgens RIVM-richtlijnen thuisblijven. Dus als je daardoor niet kunt werken, vangt je werkgever dit risico op. Je hoeft dus geen verlof of plusuren op te nemen. Ben je nog in staat om te werken, bespreek dan met je werkgever de mogelijkheden van thuiswerken.

Iemand uit mijn gezin heeft koorts dus ik blijf thuis. Dat moet. Kost me dit vakantiedagen?
Nee, een werkgever kan je niet verplichten vakantiedagen op te nemen. Neem wel contact op met de werkgever en leg de situatie uit. Wellicht dat je vanuit huis toch gedeeltelijk je werkzaamheden kan doen. Of je werkgever kan je ‘op vrijgesteld van werk’ zetten.

Ik ben besmet met het coronavirus, moet ik dit aan mijn werkgever vertellen?
Het coronavirus is erg besmettelijk en daarom is het verstandig je werkgever te vertellen dat je besmet bent. Formeel hoef je niet te vertellen waar je last van hebt als je je ziekmeldt, maar we raden het in geval van Corona toch aan. Je werkgever is namelijk verplicht te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Niet alleen voor jou, maar ook voor je collega’s.

Let op jezelf en op elkaar. Het blijft een spannende tijd, hou vol.

Een afsluitende noot; weet CNV Vakmensen en het regioteam te vinden als er iets bij jou op de werkvloer speelt. Hoe eerder wij betrokken zijn hoe sneller we kunnen reageren op de situatie. Samen staan we sterker.

Ons team


CNV Vakmensen
Liza Veens, projectmedewerker
l.veens@cnvvakmensen.nl