Metaalwerknemers voeren druk op werkgevers op met nieuwe acties

Deze week 24-uursstakingen in Rotterdam, Eindhoven, Alkmaar, Emmen en Assen

Werknemers in de metaal en techniek willen snel een nieuwe cao en voeren komende tijd de druk op de werkgevers op. Later deze week zijn er 24-uursstakingen op verschillende plekken in het land: in Rotterdam, Eindhoven, Alkmaar, Emmen en Assen. De 320.000 werknemers in de sector zitten al sinds oktober vorig jaar zonder cao.

De onderhandelingen met de werkgevers (verenigd in de FWT) over een nieuwe cao zijn vorig najaar gestrand, onder meer op een loonbod van de werkgevers van gemiddeld slechts 1,4%. Dat is ver onder de inflatie. Sinds half november vorig jaar organiseert CNV Vakmensen, samen met FNV, stakingsacties verspreid over het land. Vanwege de coronamaatregelen gebeurt dat in de vorm van ‘staakstraten’. Actievoerders komen met eigen vervoer naar de actielocatie, leveren daar hun stakingsformulier in en gaan vervolgens naar huis.

Lange adem

‘De 22 stakingen die we tot nu toe hebben georganiseerd, hebben helaas nog niet voor beweging gezorgd bij de werkgevers’, constateert onderhandelaar Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen. ‘Ik verbaas me daarover. Er is een groot tekort aan vakmensen. Als je die aan je wilt binden zal er toch echt snel een goede cao moeten komen.’

De bonden gaan komende tijd de druk opvoeren, waarschuwt Zijlstra alvast. ‘We hebben een lange adem. Het zal niet lang duren of de eerste 48-uursstakingen komen in zicht. Dat is heel spijtig, ook voor de goedwillende werkgevers die net als wij graag een nieuwe cao voor hun werknemers willen. Maar dan moet de FWT wel willen meewerken.’

Donderdag 13 januari: 24-uursstaking in regio Rotterdam

Komende donderdag is er een 24-uursstaking van metaalwerknemers in de regio rond Rotterdam. De actielocatie is bij stadion De Kuip (Stadionplein, Olympiaweg 54, naast P8). De staakstraat is open van 9.00 tot 10.00 uur.

Donderdag 13 januari: 24-uursstaking in regio Eindhoven

Komende donderdag is er een 24-uursstaking van metaalwerknemers in de regio rond Eindhoven. De actielocatie is bij parkeerterrein Wim van Doorne Muziekkiosk, Alberdingk Thijmlaan 1 in Eindhoven. De staakstraat is open van 9.00 tot 11.00 uur.

Vrijdag 14 januari: 24-uursstaking in regio Alkmaar

Komende vrijdag is er een 24-uursstaking van metaalwerknemers in de regio rond Alkmaar. De actielocatie is bij de Parelweg 11 in Alkmaar. De staakstraat is open van 9.00 tot 10.30 uur.

Vrijdag 14 januari: 24-uursstaking in regio Emmen en Assen

Komende vrijdag is er een 24-uursstaking van metaalwerknemers in de regio rond Emmen en Assen. Er zijn 2 actielocaties: in Emmen (parkeerterrein achter Hampshire Hotel, Emmalaan 8) en in Assen (parkeerterrein voetbalvereniging ACV tegenover De Bonte Wever, Stadsbroek 17). De staakstraten zijn open van 9.00 tot 10.30 uur.

Eisen van CNV Vakmensen

 • voor iedere werknemer in de sector het recht om 3 jaar vóór de AOW-leeftijd gebruik te kunnen maken van een regeling om eerder kunnen stoppen met werken (de RVU-regeling)
 • voortzetting van het generatiepact zoals die in de (geëxpireerde) cao staat omschreven, met het recht op de 60-80-100-regeling (60% werken met 80% loon en 100% pensioenopbouw)
 • uitbreiding van het verlofsparen van 50 weken naar 100 weken
 • consignatiediensten worden door werknemers boven de 55 jaar uitsluitend op vrijwillige basis verricht
 • 1% van de loonruimte wordt beschikbaar gesteld voor een individuele leerrekening
 • € 100.000,00 wordt beschikbaar gesteld aan vakorganisaties om instroom van werknemers buiten de sector te stimuleren
 • 3% loonsverhoging voor alle werknemers in de sector, met een vloer van € 110 bruto per maand
 • een stagevergoeding van minimaal € 200 bruto per maand
 • aanvulling tot 100% van laatstverdiende salaris, op de uitkering op basis van wet WIEG
 • betaald ouderschapsverlof
 • faciliteren van tijd voor mantelzorg
 • thuiswerkvergoeding van € 2 per dag
 • 5 mei als feestdag opnemen in de cao

Komende tijd zal op meer plekken in het land actie worden gevoerd. Lees hier meer over de acties >