Friese metaalwerknemers schalen op naar tweedaagse staking

De acties voor een nieuwe cao in de metaal en techniek (320.000 werknemers) duren inmiddels al bijna vier maanden. En nog altijd houden de werkgevers vast aan hun onwaarschijnlijk lage loonbod van gemiddeld 1,4%. ‘Het wordt hoog tijd dat de werkgevers wakker worden en inzien dat dit in deze tijd totaal niet realistisch is. We gaan daarom volgende week de druk opvoeren, met een staking van 48 uur in Friesland’, zegt regionaal actieleider Tristan Westra van CNV Vakmensen.

De cao Metaal en Techniek is per 1 oktober vorig jaar verlopen. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn gestrand, onder meer op een loonbod van de werkgevers van gemiddeld slechts 1,4% (ver onder de inflatie). Al sinds 15 november komen werknemers, tijdens estafette-stakingen op meerdere plekken in het land, in actie voor een nieuwe cao. Gisteren waren er acties in Alkmaar en Middelburg. Maandag is Friesland dus weer aan de beurt, dit keer met een staking van 48 uur.

Twee actielocaties

Actievoerders melden zich maandag 14 maart op een van de twee actielocaties:

 • in Leeuwarden, van 8.15 tot 10.00 uur (De Fabriek, Grutte Pierzaal, James Wattstraat 4)
 • in Heerenveen, van 8.15 tot 10.00 uur (Trinitas, Triadezaal, Coehoorn van Scheltingaweg 1)

Tegelijkertijd óók actie voor Oekraïne

De vakbonden (CNV Vakmensen en FNV) hebben hun leden ook opgeroepen om hun steun te betuigen voor de situatie in Oekraïne. Gisteren zijn 2 vrachtwagens vertrokken met hulpgoederen, bemand door vrachtwagenchauffeurs die lid zijn van het CNV. De actievoerders kunnen maandag een financiële bijdrage leveren aan deze actie en/of hulpgoederen meenemen naar de actielocatie.

Werkgevers moeten meer bieden

Westra hoopt dat de werkgevers gaan inzien dat er echt een schep bovenop moet. CNV Vakmensen vraagt 3% per jaar, met een minimum van 110 euro per maand. ‘Dat zijn echt redelijke eisen in deze tijd, zeker als je weet hoe groot de vraag naar vakmensen nu is. Werkgevers moeten laten zien dat ze jonge werknemers iets te bieden hebben. Denk aan betaald ouderschapsverlof en een aanvulling tot 100% van het salaris voor werknemers die gebruik willen maken van uitgebreid geboorteverlof. Daarnaast willen we een regeling voor oudere werknemers, zodat ze drie jaar voor hun AOW-leeftijd kunnen stoppen met werken als ze dat willen.’

Eisen van CNV Vakmensen voor een nieuwe cao

 • voor iedere werknemer in de sector het recht om 3 jaar vóór de AOW-leeftijd gebruik te kunnen maken van een regeling om eerder kunnen stoppen met werken (de RVU-regeling)
 • voortzetting van het generatiepact zoals die in de (geëxpireerde) cao staat omschreven, met het recht op de 60-80-100-regeling (60% werken met 80% loon en 100% pensioenopbouw)
 • uitbreiding van het verlofsparen van 50 weken naar 100 weken
 • consignatiediensten worden door werknemers boven de 55 jaar uitsluitend op vrijwillige basis verricht
 • 1% van de loonruimte wordt beschikbaar gesteld voor een individuele leerrekening
 • € 100.000,00 wordt beschikbaar gesteld aan vakorganisaties om instroom van werknemers buiten de sector te stimuleren
 • 3% loonsverhoging voor alle werknemers in de sector, met een vloer van € 110 bruto per maand
 • een stagevergoeding van minimaal € 200 bruto per maand
 • aanvulling tot 100% van laatstverdiende salaris, op de uitkering op basis van wet WIEG
 • betaald ouderschapsverlof
 • faciliteren van tijd voor mantelzorg
 • thuiswerkvergoeding van € 2 per dag
 • 5 mei als feestdag opnemen in de cao

Zolang er geen nieuwe cao is, gaan de regionale stakingsacties komende tijd door.

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Metaal en Techniek blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.