Al het nieuws

Meld je voor de online pensioenbijeenkomst Cao Betonmortel

Een tijdje geleden informeerden we julle over de problemen die dreigen bij het pensioenfonds voor de Betonmortel. Zoals jullie weten zijn jullie aangesloten bij de bedrijfstak Pensioen Fonds Bouw (BPF Bouw). Dit gebeurt op basis van een zogenaamde ‘verplichte aansluiting’.

Problemen bij het pensioenfonds 
Hierdoor zijn bedrijven verplicht jou als werknemer pensioen op te laten bouwen bij BPF Bouw. Het probleem is dat deze verplichtstelling dreigt te verdwijnen. Dit heeft niet alleen  grote gevolgen voor het pensioen dat je opbouwt, maar ook voor bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen (en dus ook gevolgen voor je eventuele partner). Wij vinden BPF Bouw een gezond pensioenfonds waar voor jou een goed pensioen wordt opgebouwd. Dit willen we in de toekomst graag zo houden. Wij willen ook dat deze verplichtstelling niet verdwijnt!

Overleg gevoerd
Het afgelopen jaar hebben er verschillende overleggen plaatsgevonden tussen de werkgeversorganisatie (VOBN) aan de ene kant en de werknemersorganisaties (FNV Bouwen en Wonen en CNV Vakmensen) aan de andere kant. In deze overleggen stelden wij vanuit de vakbonden meerdere keren voor om samen op te trekken en te bepalen wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat de verplichtstelling van de Mortelsector om bij BPF Bouw aangesloten te blijven, niet verdwijnt. De VOBN geeft steeds aan dat ze op sectoraal niveau geen afspraken meer willen maken met vakbonden over arbeidsvoorwaarden, waaronder dus ook pensioen valt.

Afhankelijk van goedwillende werkgevers
Dit alles heeft dus grote gevolgen voor jou als werknemer en jouw partner. Intussen zijn er gelukkig zeker ook goedwillende werkgevers in de Betonmortel die wél met de vakbonden (bedrijfs)cao’s willen afsluiten, zoals Bruil en de Betonpompbedrijven, en daarin ook de aansluiting bij BPF Bouw hebben opgenomen. We willen echter niet alleen afhankelijk zijn van goedwillende werkgevers maar het voor de gehele mortelsector goed regelen.

Brief aan Minister Koolmees
Wij hebben Minister Koolmees en mevrouw Thijssen (voorzitter VNO-NCW) een brief gestuurd over deze situatie (zie bijlagen) waarin we hen vragen actie te ondernemen zodat de zaken voor werknemers goed worden geregeld. Zo willen we de druk richting de VOBN verhogen.

Online bijeenkomst om je te informeren
Als FNV en CNV vinden we het belangrijk om jullie bij te praten op dit dossier en horen we ook graag wat jullie van deze ontwikkelingen vinden. Hiervoor organiseren wij, vanwege corona, een online bijeenkomst waarvoor we jullie van harte uitnodigen. 
De bijeenkomst vindt digitaal plaats op woensdag 28 april 19.30 tot 21.00 uur.

Meld je aan voor de online-bijeenkomst 
Klik hier om je meteen digitaal aan te melden. Aanmelden kan uiterlijk 26 april 2021. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je je met dit webadres op internet aanmelden: https://bit.ly/3naXojd
Bij jouw aanmelding vragen we je gegevens achter te laten zodat wij je de link kunnen toesturen van de bijeenkomst. Op woensdag 28 april ontvang je een link waarmee je op die dag eenvoudig (met één druk op de knop) kunt deelnemen aan deze vergadering. De onlinevergadering is via MS Teams te volgen op jouw PC/laptop/Ipad of mobiele telefoon.

Mocht er daadwerkelijk geen verlenging komen van de verplichtstelling voor de aansluiting bij BPF Bouw, wat wij verwachten, dan is een werkgever vrij om te bepalen wat er gebeurd met jouw pensioen. Hierdoor ontstaat er concurrentie in de sector op het gebied van pensioen. Zoals jullie ook kunnen lezen in de brief aan minister Koolmees kunnen ook de gevolgen voor jullie groot zijn. Wij zijn van mening dat er bij BPF Bouw een gezond pensioenfonds is waar voor u een goed pensioen wordt opgebouwd en willen dit voor de toekomst graag zo houden, vandaar dat wij ook zo hechten aan de verplichtstelling, zodat het voor iedereen in de sector gelijk is. Meld je dus aan voor de online bijeenkomst. Ook collega’s die niet lid zijn, nodigen we uit om deel te nemen.

Graag tot ziens op 28 april. 
Willem Timmer, bestuurder CNV Vakmensen: w.timmer@cnvvakmensen.nl / M 06 5120 2957
Margreet Pasman, bestuurder FNV Bouwen en Wonen:  margreet.pasman@fnv.nl en

                                                                                  

Downloads