Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer: “Mbo’ers zijn van belang, dat is de realiteit”

Mbo-toppers zetten hun Skills in voor verzorgde start van Tweede Kamerleden op Prinsjesdag.

Samen met vijf andere Tweede Kamerleden lieten Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van OC&W, en Mona Keijzer, demissionair staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, zich deze ochtend stylen voor Prinsjesdag. Dat gebeurde in kapsalon Aveda The Hague met het vakmanschap van mbo-kampioenen kapper en schoonheidsspecialiste.

Minister Van Engelshoven vindt het belangrijk dat mbo-studenten hun vak tijdens Prinsjesdag kunnen etaleren. “Prinsjesdag is een feest voor de democratie. Ik ben hier vandaag omdat ik als minister verantwoordelijk ben voor het mbo. Ik ben ongelofelijk trots op deze mbo’ers! Heerlijk om je door de toppers van Nederland te laten opmaken en om je haar te laten doen. Op deze manier wil ik ze zichtbaar maken. Dit is nodig omdat de samenleving op vakmensen leunt. Fijn als de loodgieter komt, dat er fietsenmakers en bloemisten zijn. Ik ben jaloers op wat deze vakmensen met hun handen kunnen. Het is niet alleen fijn om mee te doen aan deze activiteit maar ook om de mbo’er in het zonnetje te kunnen zetten.”

Nationaal vakkampioenen Ynola Lommerse en Esmé Hemmes verzorgden het haar en de make-up van de Minister, Staatssecretaris en de Kamerleden. Ook Nederlands kampioenen mbo-bloembinder en -gastvrouw waren in de salon en toonden hun vak. Gastvrouw Tham Cao begeleidde de politici naar de behandelstoel en na afloop bood bloemist Rik Masson hen een bloemsieraad aan. De dag werd afgetopt met oranje gebak. Aangeboden door mbo-student patissier Jennifer Proost (Albeda). Jennifer: “Het was een spannende maar leuke en interessante ervaring. Bijzonder om mijn gebakjes aan Tweede Kamerleden en ministers aan te mogen bieden. Ik ben trots dat ik hier als mbo-student onderdeel van mocht uitmaken.”

De politici waren erg tevreden over de prestaties van de mbo’ers. Mona Keijzer over haar bezoek aan de salon: ”Het is heel simpel. Dit is vakvrouwschap, in dit geval. Een feestelijk kapsel en professionele make-up, dat is zelf niet na te doen. Deze vakdames Ynola en Esmé tonen hun talent en daar ben ik graag bij betrokken. Het belang van vakkennis kom je in de dagelijkse praktijk overal tegen. Het mbo is ontzettend belangrijk en dat mag gezien worden, dat is de realiteit.” Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (Groenlinks) voegde daaraan toe: “Zo ontzettend fijn om de ochtend op Prinsjesdag zo te mogen beginnen! Het talent van deze mbo-toppers is overduidelijk zichtbaar. Net als het plezier en de flexibiliteit die zij uitstralen. Ik heb weer genoten van hun professionaliteit.”

Dit is mbo

In Nederland leren zo’n 500.000 jongeren een vak op het mbo. Bijna de helft van onze beroepsbevolking heeft een mbo-diploma. Zij zijn van groot belang voor Nederland en werken veelal in vitale beroepen waardoor de economie ook tijdens de pandemie kon blijven doordraaien. Dat is de reden waarom onder het label ‘Dit is mbo’ dit Prinsjesdagevent werd georganiseerd. Binnen dit platform werken o.a. de MBO Raad, SBB en WorldSkills Netherlands samen om de Nederlandse samenleving te laten zien dat het mbo veel te bieden heeft. Zonder goed beroepsonderwijs en vakmanschap kan onze maatschappij niet goed functioneren.

Locatie Prinsjesdagevent

Het Prinsjesdagevent vond plaats in beautysalon Aveda The Hague en werd in samenwerking met de kapsalon georganiseerd door ANKO, CNV Vakmensen, FNV MOOI, Brancheplatform kappers, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, MBO Raad en WorldSkills Netherlands.