Al het nieuws

Leden supermarkten stemmen voor de nieuwe cao

Afgelopen dinsdag was de uitslag definitief en hebben de leden voor gestemd. Daarmee is de nieuwe cao voor de Levensmiddelen Branche en de cao Vereniging Grootwinkelbedrijf Levensmiddelen een feit. De cao, met een loonstijging van 2,5% en een éénmalige uitkering van 1,6%, loopt tot 1 april 2020.
Er is veel gereageerd op dit onderhandelingsresultaat. Velen van jullie hebben niet alleen gestemd, maar ook een duidelijke onderbouwing gegeven van hun afweging. Daarvoor dank!

Paar feiten
Vaak kwam de vraag binnen waarom de prijsstijging van 2,6% niet wordt gecompenseerd. Als je kijkt naar die 2,6%, dan gaat die over heel 2019 en de loonstijging loopt vanaf 1 april 2019. Wanneer je die twee cijfers echt met elkaar wil vergelijken, kun je niet anders dan ook kijken naar heel 2019 als het gaat om loonstijgingen en dan zijn de lonen gestegen met 4% in 2019. Die compensatie vindt dus wel plaats. Of dit dan genoeg is, is een andere vraag.
Daarnaast wordt veel de vergelijking gemaakt met de Etos cao. De Etos cao biedt een loonsverhoging van 6,75% en dan is die 2,5% van ons wel mager. Toch als je kijkt naar de Etos cao en de momenten waarop de loonsverhogingen worden betaald, blijken de feiten anders. De Etos cao loopt 22 maanden en als je dit terug rekent naar een cao van 12 maanden een feitelijke loonstijging, dan stijgen de lonen 2,11%, waar dit bij ons feitelijk 2,25% is. ( cao loonstijging berekend vanaf start cao)
Het goed te kijken wat er om ons heen gebeurd, maar gelijkingen moeten wel op dezelfde uitgangspunten zijn.

Uitslag
De leden hebben gestemd en 69% stemt voor dit voorstel, wat betekend dat er een nieuwe cao is. Het geluid van de 31% tegenstemmers zal worden meegenomen in de onderhandelingen over de nieuwe cao.
Wij hebben werkgevers laten weten, dat CNV Vakmensen akkoord gaat met het onderhandelingsresultaat.

Verder
De nieuwe cao loopt al bijna weer af voor hij is begonnen. Daarom willen wij direct verder met de onderhandelingen over de nieuwe cao, zodat er een voorstel ligt, voordat deze afloopt 1 april 2020. Over wat de inzet moet zijn van deze onderhandelingen, ontvangen jullie apart een nieuwsbrief met de vraag te reageren. Duidelijk is wel, dat loon zeer belangrijk is en dat werkdruk een probleem is.

Lessen
Deze cao onderhandelingen zijn uiterst moeizaam verlopen en hebben naar mijn smaak veel te lang geduurd. Wij zullen moeten nadenken over hoe wij communiceren en hoe wij druk op werkgevers kunnen organiseren, als de onderhandeling weer op deze manier zullen verlopen. Daarvoor ontvang ik heel graag ook jullie ideeën.

Eind januari ontvangen jullie de start brief voor de nieuwe onderhandelingen, waarin ik jullie vraag naar wat onze inzet zal moeten zijn.

Vriendelijke groet,
Jacqueline Twerda
Bestuurder CNV Vakmensen
j.twerda@cnvvakmensen.nl / 0623006214