Al het nieuws

Inzet beloond: jullie cao is er! (bijna)

Gefeliciteerd! Als jullie binnenkort als leden er zelf ook mee instemmen, dan hebben je een nieuwe cao! (Vandaar dat 'bijna' in de kopregel.) Gefeliciteerd én bedankt! De inzet van iedereen onder jullie die sinds half november onder werktijd de poort uitliep is beloond met een cao voor 30 maanden (tot aan 1 april 2024). Al heel snel merk je dat in de portemonnee: je krijgt er 42,50 bij in je maandloon en een eenmalige uitkering van dik 382 euro als nabetaling voor al die cao-loze maanden sinds november. De jongste collega’s onder jullie profiteren het meest: hun lonen stijgen met 9%; de anderen ontvangen ruim 8%.

Ook fijn: de eenmalige uitkering gelt óók voor uitzendkrachten...

Gaat het dan alleen maar om geld? Nee, zeker niet! Maar ook jij voelt de gevolgen van de torenhoge consumenten- en energieprijzen. Dan is elke euro welkom.

Maar als CNV Vakmensen zorgen we er ook voor dat werknemers zich kunnen ontplooien. We hebben opnieuw opleidingvouchers geregeld van 1.500 euro. Totaal duizend stuks.

Wegloper


En toch was er iets heel bijzonders aan de hand met deze cao-onderhandelingen. De Koninklijke Metaalunie bleef uiteindelijk weg bij de onderhandelingen. Zij zetten nu geen handtekening onder dit contract. Niet bepaald fraai; zeker niet richting de eigen werknemers, zo vinden wij.

Die werkgevers verspeelden daarmee tegelijk het recht om nog mee te beslissen over de afspraken van 8 april. Mocht de Metaalunie alsnog beslissen wel mee te doen – ze krijgen tot 15 april de kans – dan krijgen de werknemers in die branche dezelfde arbeidsvoorwaarden. Zo niet, dan moeten de metaalbewerkende bedrijven rekenen op stakingen. Ons ultimatum geldt dan gewoon weer voor die bedrijven.

Op een rijtje de dingen die we voor jullie wél konden regelen:


- 1 juli: €42,50 erbij in het maandloon
- 1 september: loonsverhoging 2,75%
- 1 maart 2023: loonsverhoging 3,25%
- 1 januari 2024: loonsverhoging 0,6%
-  jeugdlonen minimaal 9% omhoog
-  looptijd nieuwe cao 30 maanden (1/10/21 - 31/3/24). De gemiddelde loonstijging komt
    hierdoor uit op 3,2 %
-  werknemers zien hun salaris binnen 11 maanden van nu met 7,4% stijgen
-  generatiepact wordt structureel recht voor onbepaalde tijd
-  zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met
    werken

De cao-commissie van CNV Vakmensen toonde zich donderdagavond kritisch, maar bovenal tevreden over het behaalde resultaat. Ook daar was duidelijk de teleurstelling merkbaar over het gedrag van de Metaalunie-werkgevers.

Toch ook een enkele persoonlijke teleurstelling: ’Telkens als ik net aan de beurt ben worden ze weggekaapt!’ En dat betrof dan het opschuiven van de leeftijdsdagen voor oudere medewerkers. Op 55-jarige leeftijd gaat daar 1 dag van af maar er komen er twee voor terug: op 56- en 57-jarige leeftijd. De geruststelling van de zijde van de onderhandelingsdelegatie was dan ook: ‘We raken niets kwijt, iets later krijg je ze alsnog, en méér.’

‘Hier mogen jullie de handtekening onder zetten!’ luidde dan ook de aanmoediging vanuit de cao-commissie. Die handtekening kwam er, zo rond een uur of twee vannacht.

Dat voornemen van de cao-commissie hebben we dus maar omarmd. Als de leden in de komende tijd in de vereiste meerderheid instemmen dan zullen we de werkgevers laten weten dat het onderhandelingsresultaat van CNV Vakmensen een echt cao-akkoord mag gaan heten. We leggen dit onderhandelingsresultaat positief aan de leden voor, dat mag duidelijk zijn. Over hoe - en waar - je jouw stem kunt uitbrengen lichten we je binnenkort nader in.

Maar, ik herhaal het nog maar eens:

Alle stakers en actievoerenden hartelijk bedankt!

Zonder jullie inzet hadden we hier niet gezeten op 7 en 8 april. En was dit resultaat er niet geweest.

 

(n.b. Het onderhandelingsresultaat (het ‘protocol’) met alle technische details krijgen jullie op kortst mogelijke termijn ook nog toegestuurd. Dit was vannacht om half drie nog niet klaar voor verzending.)

 

vriendelijke groet,

Bernard Zijlstra, cao-onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 83 39 64 79 / E: b.zijlstra@cnvvakmensen.nl

mede namens Peter de Vries, voorzitter cao-commissie


LET OP:
Deze nieuwsbrief geldt niet voor leden die geen cao hebben of vallen onder een andere cao. Mocht je hier vragen over hebben bel dan gerust het Landelijk Actiecentrum: 030 - 7511450

UWAGA: Ten biuletyn nie dotyczy członków, którzy nie zawarli układu zbiorowego lub podlegają innym układom zbiorowym. Jeśli masz jakieś pytania, zadzwoń do Narodowego Centrum Akcji: 030 - 7511450

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error