Al het nieuws

Ik heb dringend jouw hulp nodig

Deze nieuwsbrief gaat over pensioen. En ja, ik weet dat de meeste mensen pensioen saai vinden en ook wel een beetje een “ver van mijn bed show”. Lees toch even verder, want als jouw vakbondsbestuurder doe ik een dringend beroep op jouw hulp.

Laat ik positief beginnen. Wij hebben in Nederland het beste pensioenstelsel van de hele wereld! Dat is goed nieuws. Ons pensioenstelsel is beter dan dat van de landen waar mensen geld voor later in de oude sok moeten stoppen of soms maar moeten afwachten wat er komt.

Wij kunnen pensioen technisch heel complex maken, maar het ook gewoon simpel houden. Jouw pensioen is wat mij betreft jouw tweede belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Het gaat namelijk over het geld voor later. Als het salaris stopt, moet er wel geld op de bankrekening komen. Dan maakt het niet uit of jouw pensioen inzicht is of nog tientallen jaren in de toekomst. Elke euro, helpt voor een goed inkomen als je klaar bent met werken.

Elke cao knokken jij en ik samen voor een eerlijk loon. Wij doen samen altijd heel hard ons best om ervoor te zorgen dat je met het werk wat jij vandaag doet minimaal hetzelfde kan uitgeven als gister en zeker niet minder, liefst een schep er bovenop.

Moet dit dan ook niet voor de euro’s die jij en jouw werkgever elke maand opzij zetten voor later? Is het niet zo dat jij voor dat geld straks hetzelfde moet kunnen kopen als vandaag? Is het eerlijk om onzeker te zijn over wat je straks kan pinnen als je met pensioen bent? Dat accepteren wij toch ook niet voor ons salaris nu? Iedereen, jong of oud, man of vrouw, werknemer of zzp’er, moet een eerlijk pensioen op kunnen bouwen.

Het akkoord wat er voor de kerst lag, was niet eerlijk. De afspraken waren niet hard genoeg en daarmee te onzeker voor jullie portemonnee. Daarom zijn de bonden niet akkoord gegaan met het voorstel. De centen vandaag zijn belangrijk, maar die voor later ook! De gezamenlijke vakbonden willen een nieuw pensioenakkoord dat maximaal de mogelijkheden biedt voor jou om een eerlijk pensioen op te kunnen bouwen en de risico’s te delen.

Misschien denken ze in Den Haag dat wij in slaap gesust zijn door al het ingewikkelde gedoe. Maar wij zijn niet dom! Wij kunnen ook rekenen en zijn het zat slachtoffer te worden gemaakt van de rekenmodellen en sterftetafels van Den Haag.

Steun het ultimatum van jouw vakbond en teken de petitie! https://www.cnvvakmensen.nl/themas/pensioen/pensioen-standpunt-cnv/petitie

Op 18 maart 2019 is er een landelijke actiedag. Laten wij elkaar daar met zoveel mogelijk ontmoeten om samen eens niet op de sociale media een duimpje naar beneden te geven, maar schouder aan schouder in het echte leven een dikke duim naar beneden te doen. Ik ben erbij!

Mocht je in de aanloop naar de landelijke actie dag in jouw omgeving goeie ideeën hebben om collega’s te motiveren mee te doen of alvast een signaal af te geven, laat het mij dan vooral weten. Ik doe er alles aan om jullie te ondersteunen.

En dan later, als die Geraniums dan eindelijk in de vensterbank staan, kunnen we genieten van onze wel verdiende “oude dag” waar wij samen zo hard voor gevochten hebben.

Ik reken op jullie!

Jacqueline Twerda,
bestuurder
E: j.twerda@cnvvakmensen.nl
M: 06 23 00 62 14