Herinnering OR bereikt deelresultaat Afterpay

Begin dit jaar spraken OR leden en vakbonden elkaar. De OR zat namelijk met de handen in het haar en communiceerde met werkgever via aangetekende brieven omdat werkgever niet naar hen luisterde. Geef nu jouw mening hierover.
De petitie
Vakbondsleden hebben ons toen gevraagd te helpen. Wij hebben daarop met de OR gesproken en de werkgever talloze malen aangeschreven, maar een serieus antwoord bleef uit. Tot op heden hebben we nog altijd geen inhoudelijk antwoord gekregen. De werkgever weigert simpelweg met vakbonden te praten. Samen met de leden hebben we toen een actie georganiseerd, met petitie en een koe op straat. Met 66 handtekeningen hebben jullie geëist dat de werkgever met de vakbonden zou praten. Dit had als resultaat dat werkgever als charmeoffensief opeens wel met de OR wilde praten. Zonder jullie actiebereidheid was dit niet gebeurd. Nu blijkt de werkgever een overeenkomst te hebben afgesloten met de OR. Natuurlijk begrijpen wij het over-enthousiasme van de OR-leden omdat zij opeens aan tafel mochten, maar aan tafel wil nog niet zeggen dat ze input mogen leveren en echt mee mogen beslissen. Sterker nog, wij zijn van mening dat zelfs Micha, de nieuwe manager, niet veel heeft mogen inbrengen. Arvato legt van boven de beslissing neer, de OR en de nieuwe manager hebben maar te tekenen bij het kruisje. Wij vinden dit zorgelijk. Als je met het eisen van hervormingen begint, moet je het ook goed afmaken, vinden wij. Een deelresultaat zorgt namelijk voor tweedeling en werknemers die uit 'voordeel van de twijfel' achterover gaan leunen en denken dat het vanzelf goed zal komen.

Resultaat
Van de 6 eisen is er nu eentje deels ingewilligd. Dit lijkt een mooi resultaat. Maar het eenzijdig intrekken van de winstdeling was al onrechtmatig en dat wordt nu heringevoerd in een nieuw jasje en aan jullie terug gegeven. Dus niets meer dan een sigaar uit eigen doos. En dan hebben we het niet eens over het mislopen van de winstuitkering over het jaar 2018. Niet meer dan een verslechtering van een bestaand recht! Bovendien bevatte de petitie meer eisen en daar wordt met geen woord over gerept. Wat is daarvan de bedoeling? Op dit moment is er geen voorstel, geen plan, geen raamwerk en geen toelichting We hebben wel om overleg met de OR gevraagd, maar geen reactie gekregen. Daarom deze link om jullie mening hierover te peilen.

Krijg je de nieuwsbrief per post kan kun je jouw reactie het beste naar mij e-mailen.

Jullie mening telt!
Het gaat om jullie arbeidsvoorwaarden, niet die van de vakbond. Jullie mening telt dus hier. Wat vinden jullie? Is dit resultaat oké of vinden jullie dat de winstdeling beter mag. Moeten er overde overige zes eisen per ommegaande ook concrete afspraken gemaakt worden? Nu zijn er slechts vage toezeggingen van werkgever en een verslechtering van iets waar jullie recht op hebben. Onze 100 jaar aan vakbondservaring leert ons, dat je het ijzer moet smeden als het heet is en niet hopen dat het volgend jaar of later vanzelf goed gaat komen. Dat vinden wij naïef en, gezien de voorgeschiedenis - een OR die genegeerd werd en via aangetekende post communiceerde en een werkgever die de eigen Code of Conduct en de eigen principes (winstdeling) negeert - een serieuze zorg.

Voor ons als vakbond gaat het om het eindresultaat Met de Afterpay of Arvato directie om de tafel is geen doel op zich. Als jullie arbeidsvoorwaarden goed geregeld en geborgd zijn dan is dat oké. Echter, nu zijn jullie eigen eisen, uit jullie eigen petitie, bij lange na niet geregeld. De stem is aan jullie. Vinden jullie het wel oké zo of vinden jullie dat er teveel losse eindjes zijn. Laat weten wat je wilt. Druk blijven opvoeren en blijven vechten voor jullie rechten of nu los laten en straks wel zien waar het schip strandt. "If you are not equaly at the table you will be on the menu." Dit gaat om jullie arbeidsvoorwaarden, jullie toekomst! Breng daarom deze mail ook onder de aandacht van andere collega’s, ook hun mening horen we graag. Laat ons duidelijk via de peiling (of eventueel via de e-mail) weten wat jullie ervan vinden. Doe dit uiterlijk 17 oktober 2019. Heb je nog vragen? Bel of mail mij dan!

Mede namens Duygu Ackay, bestuurder FNV
Roderik Mol, bestuurder CNV Vakmensen
E r.mol@cnvvakmensen.nl M 06 20471890