Geen akkoord maar eindbod voor ‘kleinmetaal’

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de metaal en techniek zijn woensdagavond vastgelopen.
“De onderhandelingsdelegatie van werkgevers legde tot onze verbazing een eindbod neer op de onderhandelingstafel dat niet logisch klopte met de constructieve sfeer van de onderhandelingen tot dusver. Het was echt een slecht bod”, zo vat onderhandelaar Marco Hietkamp de kwestie teleurgesteld samen.

Dinsdag 4 juni werden de onderhandelingen met een vijfde ronde hervat. Hoewel van tevoren natuurlijk niets vast staat leek het niet helemaal onmogelijk om daadwerkelijk een resultaat te bereiken voor de pakweg 300.000 werknemers in de metaal en techniek.

Gemiste kans
“Nou, dat resultaat kwam er inderdaad. Maar dan in de vorm van een eindbod van werkgevers. En in dat bod zat ineens niet meer zo heel veel begrip voor de positie van zowel de sector als de mensen die daarin werken. Bizar en jammer. Echt een gemiste kans”, stelt Marco Hietkamp.

Het eindbod beslaat een cao voor 24 maanden. Gedurende die periode worden de lonen met 6% verhoogd. De schooldagen niveau 3 en 4 worden doorbetaald.
De premie voor de vroegpensioenregeling (vpl) - die CNV Vakmensen wil laten terugvloeien naar de loonsom omdat de regeling stopt - hebben werkgevers nog niet terug gegeven.

Hietkamp: “Het proeftraject met het generatiepact wordt voortgezet, althans er wordt budget voor gereserveerd. Het is nog geen recht, en dat was een nadrukkelijke wens van CNV Vakmensen.”

Hoe nu verder?
Hoewel de werkgevers ons het eindbod min of meer met een ultimatum tot 12 juni hebben aangereikt, gaan wij nu eerst met onze eigen cao-commissie aan tafel. Die moet aanstaande dinsdag maar samen met ons bepalen tot welke vervolgstap dit eindbod leidt.

Bespreek het op je werk
Bespreek dit ook gerust met jouw collega’s. Heb je ideeën over wat we zouden kunnen doen, laat mij dat dan weten (m.hietkamp@cnvvakmensen.nl).
Je kunt ook op Je Achterban (zie hieronder) in discussie gaan met mij of jouw medewerknemers.

Praat mee op Je Achterban
Het hele traject kun je volgen op www.jeachterban.nl/metaaltechniek. Ook vind je dit nieuws daar morgen terug. Heb je vragen of opmerkingen? Laat je horen! Het gaat immers over jouw cao.

vriendelijke groet,

de onderhandelingsdelegatie
Marco Hietkamp
Gerard van der Molen
Peter de Vries

Downloads