Al het nieuws

Eigen veiligheid staat voorop!

In zoals genoemd de grootste crisis in vredestijd, wordt er van velen van jullie gevraagd om je werk te blijven doen. Daarmee wordt maar weer eens het belang van openbaar vervoer onderstreept. Dat zou wat vaker mogen gebeuren maar dat terzijde.

Vanaf afgelopen maandag zijn ook de maatregelen van het kabinet veel ingrijpender geworden en dat heeft ook gevolgen voor het openbaar vervoer. Anderhalve meter afstand houden is de richtlijn en daarbij niet meer dan 3 mensen bij elkaar.
Voor vakbonden lag wel de vraag op tafel wie is nu verantwoordelijk voor de handhaving van deze maatregel.

Daarover heeft de afgelopen week veel overleg plaatsgevonden met de betrokken ministeries; wie is verantwoordelijk voor handhaving en wie is dat niet?
Dat heeft er toe geleid dat van de vervoerders verwacht wordt dat zij aan de reizigers heel duidelijk maken dat iedereen minimaal 1,5 mtr afstand moet houden. Dat kan via omroepberichten in de trein en op het station, aanwijzingen via matrixborden of via aanplakbiljetten.
Handhaven van deze maatregelen is echter een zaak van de politie en niet van de vervoerders en daar zijn wij blij mee.

NS heeft op papier gezet wat je moet doen in welke situatie. Daarbij is heel duidelijk dat jouw veiligheid voorop staat en dat is meer dan terecht. Ook V&S heeft duidelijke instructies gekregen en dat is alleen maar goed. Ook daar eigen veiligheid staat voorop.

Wij begrijpen heel goed dat het frustrerend is als er nu gajes rondloopt wat misbruik maakt van de situtie. Jullie doen je werk en in deze periode is dat niet voor je lol, maar omdat het moet aangezien NS een vitale functie heeft in het land. Jullie brengen mensen in de zorg en andere vitale functies naar hun werk en als er dan gajes rondloopt die overal lak aan heeft, dan is dat knap frustrerend. Toch blijft juist nu belangrijk; Denk aan je eigen veiligheid.
Daarnaast zijn wij zeer blij met hoge straffen die er gegeven worden, als dit gajes gepakt wordt. Deze tijd leent zich niet voor geintjes.

CNV Vakmensen is trots op alle NS-ers die het juist mogelijk maken dat mensen in vitale beroepenmaken hun belangrijke werk voor Nederland kunnen blijven doen. Sterkte allemaal, blijf gezond en hopelijk duurt het allemaal niet te lang.

Evert Jan van de Mheen
Vakgroepbestuurder.