Al het nieuws

Een nieuwe cao zuivel en pensioenafspraken in 2020

In de nieuwsbrief van december gaven we al aan dat in 2020 de onderhandelingen voor een nieuwe cao zuivel weer van start gaan. Wat we toen nog niet wisten is dat ook het pensioen bij deze onderhandelingen een gespreksonderwerp zal zijn.

In de zuivel kennen we drie cao’s. De cao zuivel voor de salarisschalen 1 t/m 8, de cao zuivel voor hoger personeel en de pensioen cao.

De pensioen cao liep tot 1 januari 2020. In 2019 hebben de bonden met de werkgevers afgesproken dat het pensioenfonds wordt doorgezet. Wel hebben we gezegd dat we wilden praten over een verbetering van de regeling. Hier zijn we met de werkgevers niet uitgekomen.

Daar komt bij dat de rente in 2019 nog verder gedaald is. Hierdoor moet de opbouw van het pensioen verlaagd worden van 1,7% naar 1,35%. Dat is slecht nieuws. Hierdoor gaan werknemers in de zuivel vanaf 1 januari 2020 fors minder pensioen opbouwen. Vooral de jonge medewerkers die na 1 januari 2015 in de zuivel zijn komen werken hebben hier last van. Werknemers met langere dienstverbanden hebben nog pensioenrechten van voor 2015 en deze worden ieder jaar verhoogd (geïndexeerd) met 1,75%.

Als voorbereiding op het cao traject hebben we werknemers in de zuivel gevraagd om een enquête in te vullen. Hieruit blijkt dat werknemers in de zuivel geen extra geld willen inzetten voor pensioen en duurzame inzetbaarheid. 60% van de ondervraagden vindt 3 tot 5% een goede loonvraag. Bijna 15% wil meer dan 5%.

Andere punten die werknemers in de zuivel willen verbeteren zijn: betere verrekening van slaapuren in de consignatieregeling, de feestdagen toeslag, max. 45 jaar werken tot AOW, een vast bedrag aan loonsverhoging voor iedereen, verhoging eindejaarsuitkering.

Je ziet, er is nog een hoop te doen.

De eerste onderhandelingsronde is gepland op donderdag 5 maart. Na iedere cao onderhandeling zullen we je informeren over het verloop.

Met jouw steun en solidariteit komen we tot een goede cao.

Zie jij te weinig van de vakbond in jouw bedrijf? Neem dan contact met mij op zodat we hier iets aan kunnen doen. CNV Vakmensen zijn we samen.

Henk Jongsma
bestuurder zuivel
E.:  h.jongsma@cnvvakmensen.nl
M.: 06 22 38 30 73