Coronavirus grote uitdaging voor openbaar vervoer

Het coronavirus heeft steeds grotere gevolgen voor het leven in Nederland. Het zijn spannende en onzekere tijden, zeker ook voor iedereen die werkt in het openbaar vervoer. Er wordt veel van jullie gevraagd in deze tijd.
Het openbaar vervoer is - terecht - bestempeld als een van de vitale sectoren in onze samenleving. Treinen, trams, metro's en bussen moeten in deze crisistijd blijven rijden.

Maatregelen

Afgelopen weken zijn gelukkig al veel maatregelen genomen om jullie gezondheid zo goed mogelijk te beschermen. Bijvoorbeeld door reizigers achterin te laten instappen, geen kaartjes meer te verkopen en fysiek contact op alle mogelijke manieren zoveel mogelijk te vermijden. 

De ontwikkelingen volgen elkaar nu snel op. Spitsbussen zijn niet nodig nu scholen sluiten en meer mensen thuiswerken. Veel ov-bedrijven hebben de dienstregeling inmiddels al aangepast of treffen de voorbereidingen hiervoor. We hebben hierover ook voortdurend contact met de ov-bedrijven.

Veel vragen

We kunnen ons goed voorstellen dat er veel vragen leven. Over je gezondheid, over je salaris. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat je niet op je salaris gekort mag worden, als er minder werk is. Ook goed om te weten: een aantal vervoerders heeft gezegd dat ze coulant zullen omgaan met de wachtdagen-regeling in de cao. Zij zullen geen wachtdagen inhouden als werknemers zich genoodzaakt zien om zich preventief ziek te melden.

We horen ook over vervelende situaties die zich soms voordoen. Er zijn reizigers die een kaartje willen kopen, maar niet bij de chauffeur kunnen komen en vervolgens gratis meereizen. Dat leidt tot boze gezichten bij passagiers die keurig hebben ingecheckt. Ons advies: laat je niet gek maken, kies voor je eigen gezondheid en veiligheid.

Meer informatie

Heb je vragen? Op onze website vind je antwoord op veel voorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Ik wens je veel sterkte in deze voor iedereen onwerkelijke en onzekere tijd, mede namens mijn collega-bestuurders in het OV (Sijtze de Bruine, Loes Dreschler, Job Marskamp, Evert Jan van de Mheen, Peter de Ridder, Jean-Marie Severijns).

Hanane Chikhi
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 20 74 88 51
E: h.chikhi@cnvvakmensen.nl