Coronaregels gelden ook voor beveiligingsbedrijven

Moet je in quarantaine vanwege een besmettingsrisico? Dan moet je thuisblijven, maar de werkgever betaalt je loon door. Dat zijn de spelregels. Werkgevers in de particuliere beveiliging proberen deze regels te omzeilen door beveiligers op te zadelen met min-uren. Beveiligingsbedrijven lappen daarmee de coronaregels aan hun laars.
De overheid is er heel helder over: werknemers die in quarantaine moeten, krijgen hun loon doorbetaald. Eventueel kan een bedrijf werknemers vragen om thuis te werken. Van een aantal collega's van jullie horen we dat beveiligingsbedrijven een loopje nemen met de coronaregels: ze schrijven min-uren voor de tijd die je in quarantaine zit. Dit druist in tegen alle coronaregels.

De handelwijze van beveiligingsbedrijven is niet alleen tegen de regels, het is ook gevaarlijk voor de volksgezondheid. De doorbetaling van loon moet er voor zorgen dat mensen ook daadwerkelijk thuis blijven bij een eventueel besmettingsrisico. Door min-uren te schrijven zadelen bedrijven hun werknemers  op met de kosten. Dat is tegen de regels. Lees hier meer over de spelregels rondom min-uren.

Houd je werkgever zich niet aan de coronaregels? Meld het bij info@cnv.nl. 

Waar zijn min-uren voor bedoeld?

Het opvangen van reguliere schommelingen in het werk, de zogenaamde leegloop. Dat is waar minuren voor zijn bedoeld. In de particuliere beveiliging kan het aantal uur dat je werkt wat schommelen, omdat je allerlei diensten door elkaar draait. Om er voor te zorgen dat je wel een regelmatig salaris behoudt, zijn er in de cao voor de Particuliere Beveiliging afspraken gemaakt over min-uren.

Min-uren zijn uren die je wel betaald krijgt, maar die je in die loonperiode niet werkt. In bepaalde gevallen kun je die min-uren later inhalen. Per loonperiode mag je maximaal 24 minuren krijgen. Dit jaar mag je maximaal 50 minuren krijgen.

Waar zijn min-uren niet voor bedoeld?

Min-uren zijn niet bedoeld voor quarantaine of voor ziekte. Ook niet voor scholing en training.

Min-uren zijn ook niet bedoeld om ondernemrsrisico's op te vangen. Is er bijvoorbeeld vanwege de coronacrisis minder vraag, dan is het niet de bedoeling dat je werkgever allemaal min-uren schrijft. Voor crisishulp bestaan NOW-regelingen. Alleen bij normale schommelingen in het werkaanbod mag je werkgever gebruik maken van min-uren.

Moet je min-uren inhalen?

Ja. Als de minuren volgens de spelregels zijn ontstaan, dan mag een werkgever vragen deze in te halen. Het zijn immers uren waar al voor betaald is. Ontstaat er door het inhalen van min-uren overwerk, dan wordt de overwerktoeslag betaald. Beveiligers met een part-time vast-model contract hoeven min-uren alleen in overleg in te halen.


Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen