Al het nieuws

Corona: vragen en antwoorden

Hoe gaat het (verder) met jou als werknemer bij Arriva Limburg?

Het coronavirus houdt onze samenleving nu al geruime tijd bezig, op sociaal én economisch gebied. De regering heeft op dinsdag 31 maart het definitieve reglement verspreid van de NOW-regeling, het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Dit is bedoeld voor behoud van werk en inkomen. Via jouw werkgever heb je, of krijg je er mogelijk mee te maken. Ik kan me voorstellen dat je met vragen zit. Wat kán de werkgever dan vragen, en is dat verzoek wel redelijk?

Op onze site https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus vind je veel antwoorden. Hieronder wil ik ook alvast wat duidelijkheid proberen te geven. Daarnaast  is het goed om te weten dat besloten is de cao-onderhandelingen Openbaar Vervoer en Multi Modaal als gevolg van het coronavirus tijdelijk op te schorten.

NOW

Mocht Arriva Limburg besluiten in de nabije toekomst gebruik te maken van NOW (werktijdverkorting) weet dat je dan nog steeds recht hebt op 100% salaris + pensioen + vakantiegeld. Kortom, dan merk je niets in je portemonnee.
Je mag niet worden ontslagen door Arriva Limburg als deze gebruik zou willen maken van de NOW. Let op, dit geldt ook voor uitzendkrachten. Het belangrijkste is gegarandeerd met de NOW-voorziening: jij behoudt jouw baan en inkomen. De punten en komma’s…? Laat dat maar aan jouw vakbond over.

Is mijn baangarantie 100%?
Nee, die baangarantie is helaas niet helemaal waterdicht. Sommige bedrijven zullen zo’n enorme knauw krijgen door deze crisis, dat ze niet in staat zullen zijn om te overleven.
Maar…, dat wordt pas duidelijk in de toekomst! Het is niet realistisch als een werkgever daar nu al voorsorteert en medewerkers ontslaat. Tot op heden is dat bij Arriva Limburg gelukkig niet het geval.
Heb jij toch het idee dat jij slachtoffer dreigt te worden van een vermeende overhaaste, onjuiste of zelfs oneerlijke beslissing door jouw werkgever? Of heb je de indruk dat er bij jou in het bedrijf problemen ontstaan doordat er geen passende oplossingen zijn binnen de huidige maatregelen? Aarzel dan niet en neem contact met mij op. Zoals ik hierboven al aangaf: laat de punten, komma’s en uitroeptekens maar aan ons, jouw vakbond, over. Wij kunnen dergelijke blinde vlekken dan aan de orde stellen bij Arriva Limburg.

Hoe lang gaat dit alles duren?
Die vraag is op dit moment eigenlijk niet te beantwoorden. Net als jij zien wij bij CNV Vakmensen ook dat uit alle macht wordt gezocht naar oplossingen voor deze crisis.

Verlenging
Welke effecten er op de lange termijn ontstaan is nog onduidelijk. Daarom is nu al zeker dat de NOW-oplossing tot eind mei geldt en daarna (desnoods aangepast) wordt verlengd met drie maanden, als dat nodig is.

Let op jezelf en elkaar
Het is een spannende tijd, zowel op je werk als thuis. Samen komen we deze tijd beter door dan alleen. Let daarom goed op elkaar. Houd afstand, maar houd elkaar tevens goed in het oog!
Wij als CNV Vakmensen blijven jouw belang behartigen. Zodra er meer te melden is, hoor jij van ons. Heb je in tussentijd vragen of opmerkingen? Aarzel niet en bel ons gerust, CNV Info 030 751 1007. Een e-mail sturen mag ook: cnvinfo@cnv.nl
Kijk vooral ook nog eens op onze site: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus
Wellicht zit daar al het antwoord op de vraag die je nog zou willen stellen.

Peter Janssen, kaderlid CNV Vakmensen
Sven van Neerland, kaderlid CNV Vakmensen
en
Jean-Marie Severijns
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 21 60
E: j.severijns@cnvvakmensen.nl