CNV Vakmensen doet dringend beroep op ANWB-overleg over brandstof-en energieprijzen

De energie- en brandstofprijzen rijzen de pan uit. Iedereen die met zijn of haar eigen auto naar het werk móet reizen, wordt geconfronteerd met torenhoge brandstofprijzen en het einde is nog niet in zicht. En dat is niet het enige. Ook de kosten voor gas en warmte vliegen naar hoogtes waarvan we niet wisten dat die bestonden. Het moet allemaal wel betaald worden, maar hoe? Binnenkort praten CNV Vakmensen en ANWB met elkaar over oplossingen voor medewerkers die hierin vastlopen.

Ons eerste signaal

Al in november 2021 hebben we voor het eerst bij ANWB aan de bel getrokken. Toen was de benzineprijs nog ongeveer € 2,00 per liter. We rekenden uit wat een wegenwacht die zijn auto niet thuis mocht stallen kwijt was aan extra kosten, elke werkdag opnieuw. En we vroegen ANWB om hierover met ons in overleg te gaan. Helaas was ANWB daar toen nog niet toe bereid.

Er moet snél een oplossing komen

De woon-werkvergoeding is een onderwerp dat we tijdens het cao-overleg (kunnen) bespreken. Het cao-overleg start ook binnenkort (en daar horen jullie snel meer over), maar voor de mensen die te maken hebben met de enorme brandstofprijzen (en verhoging van de energierekening) moet er op korte termijn een oplossing komen.
Daarom heeft CNV Vakmensen er op woensdag 9 maart voor gepleit om éérst afspraken te maken over een toeslag/compensatie/verhoging voor de reiskostenvergoeding en de (verdubbelde of verdrievoudigde) energieprijzen (voor thuiswerkers en niet-thuiswerkers) voordat we de rest van het cao-overleg gaan doen.
Dan kunnen we, als we er uit komen, direct maatregelen nemen en hoeven we niet langer te wachten dan nodig is.

Brief Marga de Jager

Gelukkig vindt ANWB zelf ook dat er maatregelen nodig zijn. In de brief van Marga de Jager aan de minister van Financiën waarin wordt gepleit voor het bevriezen van de accijnzen of andere maatregelen die de overheid kan nemen, schrijft ze ook dat werkgevers de kilometervergoeding moeten verhogen.
Wij zijn het daarin van harte eens met de ANWB en we hopen dat ANWB zelf het goede voorbeeld geeft.

Binnenkort overleg

Op dinsdag 12 april zitten we in de ochtend bij elkaar en komen we hopelijk tot een passende oplossing die direct in moet gaan, liever nog met terugwerkende kracht, want de problemen bestaan al een tijdje.
Aan de inzet van CNV Vakmensen zal het niet liggen!
Overigens begrepen we vandaag dat ook de OR aandacht heeft gevraagd voor dit onderwerp. De vergoeding van de zakelijke kilometers valt onder de verantwoordelijkheid van de OR, die van het woon-werkverkeer bij CNV Vakmensen.
Maar samen delen we de zorg en proberen we zo snel als het kan oplossingen te vinden zodat mensen niet in de knel komen.

Wil je iets delen of aandacht vragen voor jouw specifieke situatie?

Laat het me weten. Stuur mij een mail via a.bulsink@cnvvakmensen.nl.

Aletta Bulsink
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 20 47 18 88
E a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error