CNV-onderzoek: meer verlof heeft voorkeur boven meer geld

55% van de werkenden zou graag meer verlof willen sparen via de werkgever. Ruim 1 op de 3 kiest liever voor verlofsparen dan voor extra geld. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 3.000 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond.

‘Dit geeft aan dat werkend Nederland snakt naar extra verlof. Ademruimte. Het CNV gaat daarom meer regelingen voor verlofsparen in cao’s realiseren. We gaan ervoor zorgen dat het gespaarde verlof daadwerkelijk behouden blijft en niet verloren gaat bij bijvoorbeeld een faillissement of wisseling van baan,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Minder werken
Bijna de helft van de ondervraagden wil het gespaarde verlof inzetten om voor langere tijd een dag minder te werken. ‘Dit sluit aan op ons pleidooi voor de 30-urige werkweek. Veel werkenden zijn overbelast en willen meer tijd doorbrengen met kinderen, vrijwilligerswerk doen of mantelzorgtaken verrichten. 4 op de 10 heeft momenteel het gevoel klem te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 48% wil verlof inzetten om eerder te kunnen stoppen met werken. 39% zou het inzetten voor een lange reis. 1 op de 5 zou het verlof graag inzetten om er even tussenuit te gaan en zich te oriënteren op een nieuwe stap.

Fluiten naar je verlof
Verlofsparen is populair maar lastig in de uitvoering. Als je werkgever failliet gaat, kun je nu vaak fluiten naar je opgebouwde verlof. Ook bij het wisselen van baan zijn werknemers het verlof vaak kwijt en wordt het tegen een hoog belastingtarief uitbetaald. ‘Werknemers staan soms na jaren van sparen, toch met lege handen. Daarom zoeken we samen met werkgevers oplossingen voor dit probleem. In veel sectoren zijn we nu bezig om verlofsparen buiten de onderneming om te regelen. Bij de VVT zijn we hier momenteel mee bezig, door dit onder te brengen in een stichting.'

Nieuwe balans
Fortuin: ‘We gaan toe naar een nieuwe arbeidsmarkt waarin de balans tussen werk en privé steeds belangrijker wordt. Een ontwikkeling waar we niet omheen kunnen, juist nu we steeds langer moeten doorwerken. Verlofsparen is voor veel werkenden een pijnloze manier om voor langere tijd bijvoorbeeld een dag minder te werken, langer op reis te gaan of te oriënteren op iets nieuws.’