Al het nieuws

CNV nadrukkelijk betrokken bij situatie KLM

CNV hoeft jullie niet uit te leggen dat er een ernstige situatie aan het ontstaan is bij KLM nadat de Amerikaanse president eenzijdig heeft besloten Europese passagiers naar de VS vanuit Nederland niet meer toe te laten. Wij willen jullie wel aangeven wat CNV de komende dagen gaat doen bij KLM.
Overleg met KLM
CNV is gevraagd om met de collega-vakbonden morgen en maandag te overleggen met KLM over arbeidsvoorwaardelijke maatregelen. We weten nog niet waar KLM mee komt, maar als dat maatregelen zijn die jullie cao (collectieve arbeidsovereenkomst) raakt dan zullen we dat ook met jullie bespreken en ook vragen om instemming van leden. Ook houden we er rekening mee dat er een gerede kans is dat werktijdverkorting ingevoerd gaat worden. Wat dit zou kunnen betekenen vind je hier: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/werktijdverkorting 

Laten we duidelijk zijn, CNV gaat er vooralsnog vanuit dat de ontstane situatie met het coronavirus van tijdelijke aard is. Dat betekent dat wij kijken naar tijdelijke maatregelen en niet naar structurele cao-versoberingen en reorganisaties zoals jullie misschien nog kennen uit het vorige decennium.

Samen de schouders eronder
CNV vindt dat de KLM-medewerker in deze moeilijke weken niet de enige hoeft te zijn die zich verantwoordelijk voelt voor het reilen en zeilen van de KLM. Ook de aandeelhouder(s) hebben hun rol te spelen. Mede vanuit dat perspectief hebben wij vandaag de publiciteit gezocht met een beroep op de overheid om als er behoefte is vanuit KLM aan korte termijn leencapaciteit die niet in de markt verkrijgbaar is, de overheid een rol hoort te spelen in het zich garant stellen voor zo'n lening. Dus geen staatssteun, wel staatsgaranties. Tot slot: Als iedereen (werkgever, medewerkers en de overheid) de komende tijd meedenkt aan oplossingen en samen er de schouders onder zet, overwinnen we ook wel weer deze crisis met elkaar. Veel sterkte de komende tijd!

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892. Lid worden van een betrouwbare vakbond in dit tijdsgewricht is wellicht geen slecht idee ! Dat kan via https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden