Al het nieuws

Cao-onderhandelingen Metaal en Techniek start!

De sector metaaltechniek heeft een heel grote broek aangetrokken. Bij een grote broek die de sector aantrekt horen ook stevige bretels. De werkgevers verklaren zich - niet helemaal onterecht – tot belangrijkste uitvoerder van de ombouw naar een klimaatvriendelijker leefomgeving.

Dan moet je op z’n minst zorgen dat onze sector die opdracht aan kan. In een tijd met economische groei, het achterblijven van de lonen en tekorten aan vakmensen. Daarom moeten we samen zorgen dat werkgevers investeren in onze goede vakmensen en imago van de kleinmetaal. Deze nieuwe cao moet de spreekwoordelijke stevige ‘bretels’ opleveren. In mijn beleving zijn de vakmensen toe aan een forse loonsverhoging en het verhogen van de aantrekkingskracht van de ‘kleinmetaal’. Dinsdag 9 april beginnen de cao-onderhandelingen.

De technische installatiebedrijven, de metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, de carrosseriebedrijven en de goud- en zilversmeden, ze vallen allemaal onder de cao’s Metaal en Techniek. Alleen al om die reden zijn het altijd moeilijke complexe onderhandelingen. En daarnaast het feit dat werkgevers goed georganiseerd zijn. Bedenk maar eens dat jij in je eentje in jouw bedrijf de kar moet trekken: “dus jouw steun is in het cao-traject cruciaal”.

Pittig
Er liggen dus pittige uitdagingen op tafel, die de sector er in belangrijke mate zelf op heeft gelegd. Die opdracht die je jezelf als sector geeft vereist dat je ruim voldoende menskracht hebt. Dan moet je dus de aanstaande vergrijzing in je sector bijtijds opvullen met jonge mensen. Aantrekkelijk zijn. En voor nieuwkomers en huidige vakmensen geldt dat ze actueel zijn opgeleid. Vandaar dat CNV Vakmensen 4% loonsverhoging voorstelt in een nieuwe eenjarige cao en daarnaast 1% voor jouw individuele leerrekening, dus ook je eigen geld. Daarnaast praten we over de pensioenregeling van PMT waarbij wij voorstellen om de VPL-premie (wordt nu betaald door werkgevers) in de basispensioenregeling te brengen. Dus het gaat wel ergens over!

Praktijkleermeester centraal
Er is een enorm tekort aan personeel in de branche, Dat gaat om duizenden mensen die snel nodig zijn. Daarom moeten de werkgevers met deze cao vol inzetten op het aantrekkelijk maken van de sector. Met daarbij volop ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling. Dat laatste is al jaren kernthema voor CNV Vakmensen. CNV Vakmensen wil praktijkleermeesters, ‘hybride docenten’ en leerambassadeurs in de (leer)bedrijven beter faciliteren. Hierdoor verkrijgen zij een betere positie om leerlingen ook daadwerkelijk op hoge kwaliteit te kunnen begeleiden. In deze cao willen we ook pleiten voor een individueel opleidingsbudget, de zogenoemde leerrekening.

Werkdruk en vierde loopbaanfase: generatiepact
Deels met omscholing, maar ook met andere maatregelen willen we de branche klaar maken voor, wat wij noemen, duurzame inzetbaarheid. En dat is zeker in de MKB-bedrijven een forse uitdaging! Langer doorwerken is meer dan ooit een thema in deze sector, als je de personeelstekorten in ogenschouw neemt. De werkdruk neemt enorm toe. En het punt is dat veel mensen langer dan 40 jaar werken. Oudere werknemers ondersteunen door ze te laten werken in het model: 60% werken, 80% loon en 100% pensioenopbouw. Jongere werknemers stromen dan in de vrijgevallen tijd. Dat noemen wij het Generatiepact MT. Daarmee vang je veel vliegen in één klap. Maar dan moeten werkgevers wel bereid zijn dat aantrekkelijker te maken voor werknemers.

Je Achterban
Op je Achterban kan iedereen het hele cao proces van a tot en met z volgen.  Je kunt actief meepraten en meedoen. Maak daar ook gebruik van. Jouw input en van al je collega's zorgen voor waardevolle informatie voor onze onderhandelaars.


Voor jou en je collega
De Metaal en Techniek biedt aan ongeveer 300.000 mensen werk, die werkzaam zijn in ruim 27.500 bedrijven. Daarmee is het de grootste cao in Nederland. We sluiten de cao niet af voor één persoon, maar voor alle werknemers in de bedrijven. Zorg dat je collega's lid worden, want samen komen we verder in de onderhandelingen. We zijn jarig! Daarom hebben we nu een hele een mooie actie! Kijk hier wat het precies is!

De onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen,

Marco Hietkamp, sectorbestuurder
Gerard van der Molen, bestuurder
Peter de Vries, werkzaam in de Metaal en Techniek en vrijwillig voorzitter CAO Commissie