Al het nieuws

Cao Metaal &Techniek/: wat is jouw loonvraag?

Over salaris gesproken: hobby of werk? "Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken". Veel werknemers in de Metaal en Techniek hebben van hun passie en hobby hun werk hebben gemaakt. Dat maakt het waard om het werk te doen wat je doet.
Het is tijd voor eerlijk loon Als we naar de loonstijgingen kijken, vallen twee dingen op:
  • er is geen goede balans tussen loon en arbeidsproductiviteit;
  • er is ook geen goede balans tussen het huidige economisch klimaat en de loonsverhogingen.
Daarom moeten we samen werken aan eerlijk loon. En moeten we zorgen dat zo veel mogelijk werknemers zich willen inzetten voor een goede loonsverhoging. Samen met de vakbond sta je sterker

Wijs je collega's er op dat het belangrijk is dat de vakbond op de werkvloer aanwezig is. Samen ben je de vakbond. Het gaat om de verbondenheid en kracht om aanwezig te durven zijn. Juist omdat onze sectoren schreeuwen om meer vakmensen om de werkdruk aan te kunnen.

De vakmensen en kennis in onze sectoren zijn bijvoorbeeld belangrijk om de energietransitie vorm te geven. Weet dat de winst van het bedrijf niet wordt bepaald door de prachtige auto's. De winst wordt bepaald door de mensen die het bedrijf maken. Of anders gezegd: "je hebt als werkgever goud in handen met je vakmensen, maar je betaalt als koper".

Welke loonsverhoging komt er in andere sectoren?
In de Metalektro is na acht maanden stakingen en acties een loonsverhoging in 2019 afgesproken van 3,5% en 51 euro bruto. In de Motorvoertuigen is na drie weken stakingen een vast bedrag van 81 euro bruto per maand (ingang februari 2019) als loonsverhoging afgesproken.

Wat wordt de loonvraag in de Metaal en Techniek?
CNV Vakmensen stelt geen centrale loonvraag. Dit laat ze over aan de sector zelf. Laat ons daarom weten hoe jij erover denkt! Reageer op de blog en vertel ons:

Wat vind jij een goede loonvraag in de cao-onderhandelingen Metaal en Techniek?