Al het nieuws

CAO Doe Het Zelf: wat zijn je arbeidsvoorwaarden?

Vier maanden geleden werden vakbonden en werkgevers het met elkaar eens over een nieuwe cao. Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst. En die cao geldt voor alle medewerkers in de doe-het-zelf-branche. In de bijlage vind je de complete nieuwe cao-tekst. Meer weten? Vraag het me gerust.
Wat is er afgesproken in de nieuwe cao?

Als eerste gaat je loon omhoog. De loonsverhoging per 1 december vorig jaar heb je - als het goed is - al gekregen. Die bestaat uit 2,5 procent meer loon, maar daarbovenop is er ook een vernieuwd loongebouw waardoor je er op zijn minst 1 procent extra op vooruit bent gegaan. Die verhogingen door het nieuwe loongebouw kunnen ook een stuk hoger uitvallen. Per 1 juli dit jaar is de loonstijging 2,5 procent en per 1 februari 2020 een half procent. De loonsverhogingen gelden voor loongroep 2 en hoger.

Verder zijn in de cao betere afspraken gemaakt over structureel overwerk, roosters, het all-in-uurloon. Ook starten er projecten rondom gezond werk, werkdruk, scholing en vakbekwaamheid. Bovendien zijn er afspraken gemaakt over vakbondsfaciliteiten waardoor we jullie op de werkplek kunnen bezoeken en ook niet-leden beter kunnen bereiken. De cao heeft een looptijd tot 30 april 2020.

Toeslagen blijven discussiepunt

Lastig punt in de cao-onderhandelingen waren de toeslagen op zon- en feestdagen. Werkgevers willen die toeslagen in stappen verlagen. De vakbonden willen de toeslagen intact houden tenzij de toeslagen gecompenseerd worden in het loon. In de cao is hier niets in veranderd, maar we hebben afgesproken dat een externe deskundige, in opdracht van cao-partijen, onderzoek gaat doen en cao-partijen adviseert. Daarna overleggen we verder. We houden jullie daar natuurlijk van op de hoogte.

Meer leden, betere cao

In sectoren met veel vakbondsleden zijn cao's bijna altijd een stuk beter. Wil je ook een betere cao, dan heb je meer collega's nodig die lid zijn van de vakbond. Ken je collega's die geen lid zijn van CNV Vakmensen? Maak ze lid.

Wil je dat ik een keer op je bedrijf langs kom om te praten over je werk, de vakbond en over wat CNV Vakmensen voor jou en je collega's kan betekenen? Bel of mail me en ik probeer dat te regelen.


Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

Downloads