Al het nieuws

Acties voor een goed pensioen op 28 mei!

Op 28 mei gaan we actie voeren voor een goed pensioen. Stadsvervoerders, NS en het streekvervoer leggen het werk dan neer, zodat er een dag lang geen OV rijdt. Ook bij NS roepen vakbonden op om massaal het werk neer te leggen. In deze nieuwsbrief informeren we over de laatste stand van zaken.
Wat is de bedoeling?
Op 28 mei gaan we actie voeren voor een goed pensioen. Dus vakbonden roepen iedereen op om op 28 mei het werk neer te leggen.
Concreet betekent dit dat wij NS hebben aangezegd dat wij alle werknemers oproepen vanaf 28 mei 2019 4:00 uur tot 29 mei 4:00 uur het werk neer te leggen.

Inschrijven als staker
Als je staakt kun je je inschrijven bij de dichtsbijzijnde standplaats bij je woonplaats. Dat betekent dat je je niet persé hoeft in te schrijven op je eigen standplaats. Medewerkers die op HGB werken maar in Rotterdam wonen, kunnen zich dus inschrijven in Rotterdam.
Wij zullen niet op iedere standplaats een kaderlid hebben. Je kunt dat dan inleveren bij de andere vakbonden. Die komen dan vanzelf weer bij ons terecht.
Ieder lid heeft als het goed is een gepersonaliseerd stakingsformulier thuis gekregen. Dat is het formulier wat je ingevuld kunt inleveren op plaats waar je je inschrijft als staker.
Wat hierboven staat geldt ook voor werknemers bij Nedtrain (onderhoud)

Veiligheidsafspraken
Wij hebben in het kader van de veiligheid met NS afgesproken dat er een aantal functies bezet moeten blijven. Daarvoor benadert NS in eerste instantie werkwilligen. Lukt dat niet, dan kunnen ze zo nodig ons vragen om stakers te verzoeken beschikbaar te zijn. We gaan ervan uit dat dat goedkomt.

Stakers en werkwiligen
Stakers en werkwillenden zullen zich in aparte ruimtes moeten ophouden. Belangrijk is dat je respect hebt en houdt voor elkaar. De volgende dag ben je gewoon weer collega's.

Werkwillig
CNV Vakmensen roept je op om het werk neer te leggen. We gaan ervan uit dat je aan die oproep gehoor geeft. Mocht je om welke reden dan ook toch beschikbaar zijn voor werkk zorg er dan voor dat je de staking niet ondermijnt en werk van een stakende collega overneemt. Vraag altijd aan NS of het werk wat je moet doen besmet werk is. Als NS zegt "ja", of "dat weet ik niet". Dan ben je volgens art 17 lid 2 niet verplicht dat werk te doen. Heb je vragen daarover, dan kun je dat aan de plaatselijke actieleiders vragen.

We zien je graag op 28 mei om er een succesvolle actie van te maken. Een actie voor een goed pensioen!

Evert Jan van de Mheen
vakbondsbestuurder