Al het nieuws

28 mei rijdt er 24-uur geen Openbaar Vervoer

Vorige week hebben de bonden aangekondigd dat de werknemers bij de NS en de stadsvervoerders (HTM, RET en GVB) 24-uur het werk gaan neerleggen op dinsdag 28 mei. Het streekvervoer sluit zich hier nu ook bij aan. Lees hieronder verder.

Wij hebben jullie vorige week een nieuwsbrief gestuurd met de vraag of ook jij bereid bent om op 28 mei het werk neer te leggen voor een beter en eerlijk pensioen. De meerderheid van de leden die hebben gestemd, geven aan dat zij gaan staken op 28 mei. Daarom hebben wij besloten om ook in het streekvervoer aan te sluiten bij de NS en de stadsvervoerder. Laten we er samen voor zorgen dat er deze dag geen enkele Bus, Trein, Tram of Metro meer rijdt. Dat is een keihard signaal richting de politiek.

Waarom voeren we actie?
Vakbonden zijn al maanden lang aan het onderhandelen met de politiek voor een beter en eerlijk pensioen. Een pensioen waar een ieder op een fatsoenlijke leeftijd van mag gaan genieten. Wat ons betreft hoeft de AOW-leeftijd ook niet verder te groeien. Deze is al te hard en snel gegroeid. De politiek wil er met praten alleen niet uitkomen. We zullen dus ook moeten laten zien dat het ons nu menens is. Dit willen we doen door op 28 mei echt een stevige vuist te maken binnen het Openbaar Vervoer.

Werkgevers gebaat bij deze acties
De acties voor een beter pensioen zijn absoluut niet tegen de werkgevers gericht. Wij snappen dat het vervelend is dat de werkgever dan de dupe is wanneer het werk wordt neergelegd. Maar werkgevers profiteren er net zo goed van wanneer de regering instemt met onze eisen. Hieronder twee voorbeelden:

  • De hoge RVU-Boete die werkgevers moeten betalen wanneer zij een regeling afspreken over eerder stoppen met werken, willen wij afgeschaft hebben;
  • Doordat werknemers steeds langer moeten doorwerken groeit ook het ziekteverzuim onder het personeel. Dit kost de werkgever veel geld, want deze zieke werknemers moeten wel worden doorbetaald.

Veiligheidsoverleg
Wij hebben de staking inmiddels bij de werkgevers formeel aangekondigd. Volgende week hebben wij veiligheidsoverleg met alle werkgevers en dan kunnen we ook bepalen in hoeverre werkgevers bereid zijn mee te werken aan deze actie en of we op de stallingen terecht kunnen om de stakers in te schrijven. Dus houd je mail goed in de gaten.

Stakingsformulieren
Wij zullen jullie volgende week ook allemaal een gepersonaliseerde stakingsformulier sturen. Bewaar deze goed en neem deze de 28ste mee naar de inschrijflocatie van de staking.

Vragen?
Mocht je vragen en of opmerkingen hebben, neem dan contact met mij op.

Sijtze de Bruine
bestuurder
M: 06 57 56 50 90
E: s.debruine@cnvvakmensen.nl